onsdag 24 juni 2015

Ängamad

Jodå visst var det ängamad som lagades till och åts i det Mårtenssonska köket i måndags, det var några stycken som vågade sej på en gissning och det var ju helt rätt! Kanske är soppa inte så speciellt somrig mat, i alla fall inte en varm soppa, men så mycket sommarvärme är det ju inte för tillfället så denna kändes verkligen passande. Vi försökte räkna på när vi sist ätit redd grönsakssoppa, för det är just det ängamad är, och för Håkans del så visade det sej att det inte hänt sedan grundskoleåren! Men som man säger, bättre sent än aldrig igen:)

Ängamadsoppa ska enligt våra gamla kokböcker innehålla vårprimörer, som till exempel späda morötter, men vill man njuta av soppan på andra årstider kan man istället använda frysta grönsaker. Ta då i ca 500 g av blandade grönsaker som ni gillar och anpassa koktiden efter dom. Naturligtvis kan man ta till frysta på sommaren också, ett bra tips för de dagar då tiden är knapp i köket!
I soppan rör man ner äggulor blandade med grädde just innan serveringen och då är det viktigt att man inte låter soppan koka upp igen, då kan det bli äggröresoppa istället för ängamad:) Tål man inte ägg så är det inte alldeles tvunget att ha i ägg-grädden, men redningen kan då behövas ökas på lite för att få samma krämighet på soppan.

Ängamad

Ängamad   ca 4 port
1 liter grönsaksbuljong
5 små späda morötter, i ½ cm skivor
1 litet blomkålshuvud i små buketter, använd gärna stammen också och då tärnad
1 liten broccoli i små buketter, använd gärna stammen också och då tärnad
sockerärtor, delad i 4 bitar
3 dl standardmjölk
3 msk vetemjöl
salt och vitpeppar
1 dl grädde
2 äggulor
Till servering: 
ca 4 rädisor, i små bitar
hackad gräslök
Koka upp grönsaksbuljongen.
Häll ner blomkål och morötter i buljongen, använder du stammarna så ta i dom också nu, och låt det koka tills de börjar mjukna.
Tillsätt broccolin och låt koka med ett par minuter.
Rör ut mjölet i mjölken och häll ner i soppan under omrörning, fortsätt röra tills det kokat upp.
Låt soppan puttra några minuter så den tjocknar, smaka av med kryddor.
Lägg till sist i sockerärtorna och låt dom bli varma.
Vispa ut äggulorna i grädden
Ta grytan från spisen och rör i ägg-grädden precis innan serveringen (låt inte soppan koka efter detta, då finns det en risk att gulorna stelnar!)
Häll upp soppan i tallrikar och strö på hackad gräslök och rädisor, servera.

Ängamad

Varför det egentligen heter ängamad har vi inte den blekaste aning om, men det hade ju varit roligt att veta historien bakom namnet - om det nu finns någon.
Det liknar visserligen en äng med färgglada blommor på, fast mer en vintervit äng egentligen. Eller så var det någon skåning som ätit soppan på en äng dåförtiden och tyckt att det var ett passande namn:
-"Minns du maden vi åd när vi va ude po ängen sist? Den va verkligen makalöst go, den där ängamaden!"

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

2 kommentarer:

  1. mums så gott : ) Ni kan ni fina Mårtenssons. Tack för grattishälsningen den blev jag glad för : ) kram Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, finaste Sofia, så kul att den kom fram!
      Kramar på dej

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!