onsdag 1 juli 2015

Förrätt och varmrätt från havet

Så har halva köket påbörjat sin semester, det är Anki tillhör ledighetskommittén från och med i dag medan Håkan jobbar på fram till i morgon, torsdag, för att sedan gör sin fru sällskap. Som ett lyckligt sammanträffande så bestämde sej faktiskt sommarvärmen och solen att göra fru M sällskap redan idag, troll har tur - eller hur är det nu man säger? :)

Säkert är det fler än vi som växlar över i semesterläge nu i dagarna och därför tänkte vi bjuda på en middag som kan passa bra att fira ledigheten med. Naturligtvis passar den finfint att njuta av även om man inte har semester, dock bör man gilla är skaldjur och fisk annars kan det bli lite problem.


Först ut är en förrätt med avokado och kräftstjärtar, hur enkel som helst att fixa till och som går bra att förbereda och ha på lut i kylen tills den ska huggas in på. Rör samman kräftröran och ha i en burk i kylen fram till du ska dela och fylla avokadohalvorna, lätt som en plätt!


Avokado med kräftstjärtar  4 port
½ avokado / person
Kräftröra att fylla avokadon med
1 burk kräftstjärtar, avrunnen vikt ca 170 g
1 dl crème fraiche
½ dl majonnäs
½ citron, rivet skal och lite pressad saft
salt och peppar
hackad dill
½ citron i skivor till dekoration
Häll av spadet från kräftstjärtarna och lägg undan några till dekoration.
Hacka kräftstjärtarna grovt och rör samman med övriga ingredienser.
Smaka av och låt stå kallt en stund så smakerna får mogna.
Fyll avokadohalvorna med kräftsalladen och dekorera med kräftstjärtar och citronskiva.
En skiva rostat bröd passar finfint till!

Efter förrätten så hugger vi in på varmrätten, rimmad torskrygg som ugnsbakats med lite brynt smör och serveras med en god och galet lättlagad gräslökshollandaisesås och picklade rädisor.

Till vår fiskmiddag drack vi ett vitt vin som vi läst om i en mattidning och som vi blev sugna på att prova eftersom det verkade passa vår smak. I recensionen stod det att det var ett mycket friskt och fräscht sommarvin som skulle passa fint att dricka till just fisk och vi kan inte mer än hålla med, det passade fint till både torsken och avokadohalvorna.
Matua Organic Sauvignong Blanc nummer 3031,  vinet fanns inte hemma på hyllorna i vår butik så det blev till att beställa hem, men det skiftar från ställe till ställe.

Rimma gärna fisken innan du tillagar den:
100 g salt
1 tsk socker
1 liter vatten
Rör samman lagen tills salt och socker är smält, lägg ner fiskbiten och låt den ligga 20 minuter.
Ta upp fisken och låt den rinna av.
Sätt ugnen på 150 grader.
Lägg en klick smör i en ugnsfast form och ställ i den i ugnen så smöret smälter och börjar brynas.
Ta ut formen, lägg i fisken och ställ tillbaka den mitt i ugnen igen för att tillaga.
Använd gärna ugnstermometer som du sticker mitt i fisken, när innertemperaturen nått 52 grader är fisken färdig att serveras, det tar 20-30 minuter beroende på fiskens tjocklek.

Hollandaisesås med gräslök
2 äggulor
1 msk vitvinsvinäger
150 g smör, rumstempererat och tärnat
salt
citronsaft
½-1 dl hackad gräslök
Blanda samman äggulor och vinäger i en tjockbottnad gryta.
Ställ grytan på svag värme på spisen och vispa under tiden som det blir varmt.
När det börjar bli varmt så börjar du tillsätta smörtärningarna, en åt gången i början, under tiden som du hela tiden rör.
Se till så att inte såsen börjar koka, då klumpar sig gärna gulorna och det blir äggröra!
När såsen börjar tjockna så tar du grytan från värmen, oftast tjocknar den innan allt smör är slut men då går det utmärkt att röra ner dom fast grytan inte står på plattan.
Smaka av såsen med salt och lite citronsaft, rör ner den hackade gräslöken just innan servering.


Picklade rädisor
½ dl 12%-ig ättika
1 dl socker
1½ dl vatten
Blanda samman lagen och rör tills sockret smält.
Skiva rädisorna tunt och lägg ner i lagen, ställ kallt minst 30 minuter och blanda runt någon gång under tiden.
Servera som tillbehör, passar fint till fisk.

Och när rädisorna är uppätna, tro oss här gick det undan, så är det bara att ösa i flera i inläggningsvätskan. Eller så picklar ni tunt skivade morötter i spadet, gott det med!

Nu ska vi hugga in på en av Skånes mer kända middagar, som dessutom är en av Mårtenssons favoriträtter och som passar oss oavsett årstid. Det står en äggakaga och väntar på oss i ugnen, de rökta fläskskivorna är stekta och de rårörda lingonen upphällda, snabbmat när den är som bäst:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

4 kommentarer:

  1. Mums, vad gott allt ser ut! Fisk är fantastiskt gott när det piffas till lite extra. Picklade rädisor har jag inte smakat förut men ska göra det.
    Ha det fint! Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Helena, visst är fisk mumsigt, och det kan ju fixas till i det oändliga.
      Detsamma önskar vi dej,
      kramar

      Radera
  2. Picklade rädisor låter galet spännande, det ska jag prova! Tack för receptet, hörni. Och hoppas ni får en superfin semester! KRAM!

    SvaraRadera
  3. Låter som en förträfflig meny att inleda semestern med, riktig sommarmat!! Ha nu en härligt skön, solig och avkopplande semester! Kram!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!