måndag 13 juli 2015

Rökt torsk och annorlunda remouladsås

För ett tag sedan skrev vi här i köket om hur lätt man röker lax i röklåda hemma och som om att det inte räckte med att röka laxar så har herr M även gett sig i kast med att prova hur det går att röka torsk. Vi kan rapportera att det inte bara går alldeles utmärkt, det smakar dessutom alldeles ljuvligt gott!

Denna gången användes den gamla tombolagrillen som vi har fått till skänks av vänner för väldigt länge sedan, vi ville visa er lite hur det fungerar när man använder just en sådan grill istället för röklåda. Har ni en röklåda hemma så använder ni den precis som vanligt när ni provar att röka torsk, har ni ingen möjlighet eller vilja att röka så går receptet alldeles utmärkt att testa ändå - gå bara förbi rökeriet och fortsätt direkt vidare till ugnen:)


Här är det matlagning i tre steg, rimma, röka och sedan badda. Torsken rimmas alltså först i en saltlage i 20 minuter, inte längre för då blir det för salt, därefter rökas den med rökspån och färska kryddor och som avslutning baddas den med en kryddblandning och lagas färdigt i ugnen.
Några moment - ja, svårt och avancerat - nej!

Rimma torsken först, gör så här: 
1 l vatten
1 dl salt
1 nypa socker
Rör samman vatten, salt och socker tills allt är upplöst.
Lägg ner torsken i lagen och låt ligga i 20 minuter (inte längre för då blir den för salt!)
Ta upp torsken och torka av.

Nu är det dags för rökeriet att öppna, har du ingen möjlighet att röka fisken så hoppar du direkt vidare till nästa steg och baddar in den med kryddblandningen.


Fyll din röklåda med alspån och tänd på, rök fisken i 10 minuter.
Har du ingen röklåda så kan du göra som herr M gjorde tidigare innan vi investerade i en riktig rök. En bärbar grill av tombolamodell användes då, på botten ställdes en brännare och direkt ovanför på gallret ställdes en aluminiumform. I formen ligger det rökspån och några kvistar färsk krydda som ger röksmak när brännaren tänds på. Lägg fisken på en tallrik, ställ den på gallret, lägg på locket och låt det ryka ca 10 minuter.


Efter att fisken har rökt på baddar du in den i en kryddmix du enkelt själv fixar till:

Kryddmix till torsk
1 msk fänkålsfrön
1 msk rosépeppar
2 svartpepparkorn
2 lagerblad
1 msk olivolja
½ msk honung
Mal kryddorna grovt och blanda dom med olja och honung.
Klappa in fisken runt om med kryddorna, lägg den i en ugnsfast form och stick in en ugnstermometer mitt i fisken.
Tillaga mitt i ugnen på 150 grader till innertemperaturen är på 55 grader, det tar ca 30 minuter.


Såsen som syns på mattallriken är ett fynd från herr Mårtenssons stora kokboksbibel, Jens Linders "Det glömda köket". Vi är helt övertygade om att herr Linder inte har några som helst invändningar mot att vi skickar såsreceptet vidare till er så att även ni kan få njuta av denna annorlunda remoulad: 

Remouladsås med rädisor
1 knippe rädisor
1 dl syltlök
1 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
salt och några drag med vitpepparkvarnen
Tärna rädisorna så smått som du kan.
Låt syltlökarna rinna, kvarta dom och blanda dom med rädisorna.
Rör ner majonnäs och crème fraiche, smaka av med salt och peppar.

Så där ja, då hoppas vi att vi lyckats locka någon av er till att testa rökt torsk, kanske till och med att röka den själv eller i alla fall investera i en röklåda. Inte är det är en dyr investering och vi kan lova att det är en spännande sådan med många nya matlagningsmöjligheter!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

4 kommentarer:

  1. Jag döööör vilken göllig kryddlåda ni har! Hoppas ni har en superbra sommar (jaja, vädret till trots..) KRAM!

    SvaraRadera
    Svar
    1. :) Ja, den lilla sötnöten är en gammal kaffekvarn som vi köpt på loppis för en smärre evighet sedan, funkar alla tiders till att mala kryddor i.
      Apselutt, vi har det alla tiders, du också hoppas vi!
      kramar

      Radera
  2. Skickar den här länken direkt till pappa som har en röklåda (och av en händelse ska jag hälsa på dem i helgen...)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tackar vi (och pappa hoppas vi) för, så håller vi tummarna för att han förstår vinken och att du får en smarrig rökt torskmiddag!
      Kram på dej Kim

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!