När vi ändå är inne på ämnet enklaste enkla sommarmat och såser så kan vi ju passa på att skicka vidare fyra riktigt bra tips på kalla såser till er, såserna som stod på kräftbuffén vi började ta oss genom igår. Vi fortsätter alltså därmed vår kräftskivebonanza:)
Smakmässigt är det fyra helt olika såser som står uppdukade här idag och vi kan intyga att de alla smakade fantastiskt gott och vad vi förstår på värdinnan så är dom precis så lättgjorda som det låter. Nu är det inte tvunget att ni ska anordna en kräftbaluns för att ha användning för såserna, dom funkar utmärkt till både fisk, kyckling och kött - grillat eller på annat sätt tillagat - till pajer och skaldjur. Ja användningsområdena är flera och endast fantasin sätter gränser!
Dillmajonnäs
1 dl grädde
2 dl majonnäs
1 msk sötstark senap
½ citron, rivet skal och pressad saft
1 dl fint hackad dill
salt och peppar
Blanda samman alla ingredienserna och smaka av.
Låt stå kallt till servering, gärna någon timme så smakerna får mogna ordentligt.
Västerbottesostdipp
2 dl grovt riven västerbottensost
3 dl crème fraiche
2 tsk hel spiskummin eller ½ tsk malen
salt och peppar
Blanda samman alla ingredienserna och smaka av.
Låt stå kallt till servering, gärna någon timme så smakerna får mogna ordentligt.
Kall sås med soltorkade tomater
2 dl turkisk yoghurt
1 dl majonnäs
1 msk balsamvinäger
några soltorkade tomater, fint hackade
cayennepeppar
salt och peppar
Blanda samman alla ingredienserna och smaka av.
Låt stå kallt till servering, gärna någon timme så smakerna får mogna ordentligt.
Strö gärna lite cayennepeppar över vid serveringen.
Kall kräftsås
1 dl majonnäs
1 ketchup
1 burk kräftstjärtar
chiliflakes efter eget tycke och smak
salt och peppar
Hacka kräftstjärtarna grovt, men spara några till dekoration.
Blanda samman alla ingredienserna och smaka av.
Låt stå kallt till servering, gärna någon timme så smakerna får mogna ordentligt.
Dekorera med hela kräftstjärtar.
Se där, det var väl ett såsigt inlägg om nåt:) Nu ska vi fortsätta fånga dagen med dukning (ja vi hade visst mer än en sås att färdigställa...) och sedan tar vi en sväng ut för att njuta av solen och ladda batterierna inför kvällen.
Men innan vi stänger det Mårtenssonska köket för idag så vill vi passa på att hälsa alla nya läsare välkomna till vårt kök och vår blogg, vi har upptäckt att det trillat in en hel del nya gäster och det gör oss båda så otroligt glada! Ja, våra gamla gäster och stammisar gör oss så klart också väldigt glada:)
Vi hoppas att ni ska hitta vad ni söker och att ni får inspiration när ni hälsar på i vår köksvrå.
Känn er välkomna att hojta till om ni funderar över något, har finfina tips att dela med er av eller bara vill säga HEJ!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
Vilka goda såser, majonnäs, västerbottenost, soltorkade tomater, dill...så goda ingredienser. Kram!
SvaraRaderaJa, dom var otroligt goda alla fyra, men visst fick vi våra favoriter:)
RaderaKramar
Dillmajonnäs älskar jag men har aldrig haft senap i. Det låter värt att prova! Oftast är det ju såsen som är pricken över det berömda i:et när man äter. En sås som fått stå och mogna så att smakerna blommar ut är en svårslagen smaksensation.
SvaraRaderaSjälv bjöd jag på lakritsaioli igår och alla var nöjda. Räkorna rök och vinet var immigt. Skön lördag. Kramar till er.
Det ska du absolut testa, Erika för det är riktigt gott. Vi brukar ha dijonsenap när vi gör det, så gott. Så klart måste det vara sås, och mycket sås ( skåningar och sås har ju ett speciellt förhållande:) )
RaderaRökta räkor och lakritsaioli här också i går till förrätt, otroligt uppskattat!
Kramar till er