Fast oss och oss, det är Håkan som står ensam vid spisen som vanligt när det är tävling som gäller. Visserligen är Anki med lite grann vid spånandet av receptet men eftersom det är Håkan som blir den som får laga maten om vi har tur och kommer till finalen, så är det bäst om det är han som får kocka ensam från början också.
1 kilo lammbog med ben
1 msk salt
1 msk socker
1 msk torkad salvia
1 msk torkad rosmarin
½ msk torkad timjan
1 stor vitlöksklyfta
smör
3 dl oekat vitt vin
Mortla samman en kryddblandning av 1 msk salt, 1 msk socker, 1 msk salvia, 1 msk mejram, 1 msk rosmarin och ½ msk timjan.
Blanda ner den finhackade vitlöksklyftan i kryddblandningen.
Putsa bogen fri från det mesta av fettet och klappa in köttbiten med kryddblandningen.
Bryn köttet i smör i en het stekpanna så det får fin färg runt om, lägg sedan över det i en ugnsfast form med lock.
Vispa ur stekpannan med 1 dl vin och häll över vätskan i formen tillsammans med resten av vinet.
Lägg locket på formen och ställ mitt i ugnen på 175 grader, låt stå 1 timme.
Under tiden förbereder du tomater och sötpotatis.
300 g små kvisttomater, låt tomaterna sitta kvar på kvisten
olivolja
salt och peppar
timjan
rosmarin
Skölj tomaterna och lägg i en ugnsfast form.
Ringla över olivolja, strö på salt, peppar, timjan och rosmarin.
4 sötpotatisar
vitlöksolja
salt och vitpeppar
torkad rosmarin
Skölj sötpotatisen och halvera.
Pensla snittytan med vitlöksolja och strö på salt, peppar och rosmarin, lägg i en ugnsfast form.
När köttet stått inne 1 timme sänker du värmen till 125 grader, ställer in tomater och sötpotatis hos köttet i ugnen och låter allt stå inne ytterligare 1 timme. Skulle vätskan i formen med köttet koka bort under tiden så fyll på med hett vatten.
Ta därefter ut köttet, höj värmen till 225 grader och låt sötpotatis och tomater stå kvar ytterligare 30 minuter.
Sila av stekskyn från köttet ner i en gryta, skeda bort så mycket som möjligt av fettet som ligger på ytan.
Låt köttet ligga kvar i formen med locket på under tiden som du färdigställer skysåsen.
Skysås
steksky från köttet
2 msk balsamvinäger
2 msk flytande honung
ca 2 msk maizenaredning
Koka samman stekskyn 10 minuter på hög värme, smaka därefter av med balsamvinäger och honung och red av med maizenaredning.
Ta ut sötpotatis och tomater från ugnen.
Lägg upp köttet på en skärbräda, skär loss från benet och dela i bitar vid bordet.
Servera köttet tillsammans med sötpotatis, tomater och skysås.
Tävlingen går alltså ut på att laga en huvudrätt som passar till antingen ett vitt eller ett rött vin från Cono Sur, alla rätterna kommer sedan att presenteras på deras hemsida och sedan är det upp till er att rösta på den rätt ni tycker verkar godast och bäst. De tre maträtter med flest röster går till delfinal här i Sverige, där väljs en rätt ut av en jury för att sedan representera Sverige i den stora finalen som går i Paris. Har vi tur så är det vi som får åka till Paris och laga mat:)
Rösta kan ni göra från och med den 11:e augusti, men var inte oroliga att ni ska missa det - vi kommer att påminna er!
Nu önskar vi er alla en fortsatt fin helg,
Smaklig spis! / Anki och Håkan
Så himla gott det låter och ser ut! Hoppas verkligen du går vidare Håkan! Jag ska absolut rösta, lita på det! Förresten, vilken superfräsig frisyr du lagt dig till med Anki! Jättefin! Kram!
SvaraRaderaTack Kjersti, det var roligt att höra, jag tackar för dina hållna tummar! Frugan tackar för komplimangen,
Raderakramar till dej från oss!