torsdag 17 september 2015

Kyckling med mango chutney och sötpotatissallad

Lättlagat och smakrikt blir det här i köket idag och det med hjälp av en av Sveriges Mästerkockar, Jennie Wallden från Malmö, som tog hem titeln 2013. Vi har sett hennes recept på mango chutney-kyckling ploppa upp lite här och var, blivit mer och mer sugna på att testa det för varje gång och för ett tag sedan var det så dags. Receptet ändrade vi lite grann i för att passa både kök och smak och det hela blev till en alla tiders kycklingmiddag, perfekt både för vardagar och helger när man kanske inte har så mycket tid att stå vid köksbänken och hacka, strimla och plicketiplocka.


Till kycklingen hade vi en sallad med sötpotatis som ugnsbakades samtidigt som kycklingen stod inne, den lite sötare smaken passade finfint till hettan i mango chutneyn. Resten av ingredienserna i salladen kan man välja efter utbud och smak, men ruccola passade väldigt bra till:)
Någon sås hade vi faktiskt inte för det visade sej att skyn från kycklingen blev så in i hoppsan god så vi tyckte helt enkelt inte att det behövdes, men det är naturligtvis valfritt.

Mango chutney-kyckling  2 port
4 stycken kycklingklubbor
3 msk rapsolja, gärna med vitlökssmak
1 dl mango chutney
½ lime, rivet skal och lite pressad saft
1 vitlöksklyfta
1 msk soja
några skak paprikapulver
Blanda samman rapsolja, chutney, limesaft och skal, vitlök, soja och paprikapulver.
Lägg kycklingbitarna i en ugnsfast form och pensla dom runt om och under skinnet med chutneyröran.
Ställ formen mitt i ugnen och stek på 175 grader i ca 50 minuter, använd gärna en termometer som ska visa 82 grader vid benet när kycklingen är färdig.
Pensla gärna kycklingen några gånger under tillagningen med vätskan i formen.


Sötpotatissallad
1 sötpotatis i grova bitar
en rejäl klick smör
1 påse blandade salladsblad
6 cocktailtomater
1 näve sugarsnaps
5 cm purjolök, fint strimlad
Lägg smöret i en ugnsfast form och ställ i ugnen på 175 grader, låt stå tills smöret smält helt.
Ta ut formen från ugnen och lägg i potatisbitarna, rör om så de täcks med smöret.
Ställ formen mitt i ugnen och baka potatisarna tills de fått fin färg och är mjuka rakt genom, ca 20-30 minuter.
Låt potatisen svalna lite och blanda sedan med övriga ingredienser.

En trevlig torsdagskväll önskar vi er alla!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

4 kommentarer:

  1. Salladen faller mig i smaken, mmm! Kram och jag önskar er en fin fredag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så trevligt att höra, tackar
      och kramar till dej

      Radera
  2. Åh så gott det blev! Både kyckling och sötpotatissallad gjorde stor succé på middagen :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men så kul att den gick hem, så glada vi blir!
      Tack för att du lät oss veta.

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!