onsdag 23 september 2015

Räkbakelse och goda bubblor

När vi hade gäster här hemma i lördags valde vi att köra på säkra kort på menyn, både förrätt och efterrätt visste vi är stora favoriter för Perssons, varmrätten har vi lagat tidigare och vi koll på att den var både lättlagad och smaskig. Att det sedan bubblade i glasen när vi mumsade i oss förrätterna visst vi också skulle bli uppskattat - för att citera fru Persson "ni bjuder ju verkligen på två av mina största favoriter, smörgåstårta och bubbel"!
Nu var det ju inte riktigt smörgåstårta vi hade gjort, men så nära man kan komma i alla fall. Räkbakelser kallar vi dom för, men man kan ju också svänga till med att döpa dom till portionssmörgåstårtor!


Räkbakelse
3 halva brödskivor per bakelse, vi skar våra på diagonalen och skar sedan bort det mesta av kanterna
400 g skalade räkor (spara några till dekoration)
3 dl majonnäs
½ dl crème fraiche
1 msk chilisås
några drag med svartpepparkvarnen
rikligt med hackad dill
½ citron rivet skal och saft
Dekoration
majonnäs
tunna skivor av kallrökt lax
hackad dill
citronskivor
hårdkokta ägg i skivor
skalade räkor
Rör samman majonnäs, crème fraiche, chilisås, svartpeppar, dill, citronskal och saft.
Smaka av och tillsätt räkorna, blanda om.
Bred en klick räkröra på en av brödskivorna, lägg på den andra skivan och bred räkröra även på den.
Lägg på den översta brödskivan och tryck till med lätt hand.
Häll hackad dill på en liten tallrik.
Bred majonnäs ovanpå och runt bakelsen, vänd den sedan i den hackade dillen så den täcks runt om och blir grön och fin.
Dekorera sedan med äggskivor, lax, räkor och citron.

Vill man så går det alla tiders bra att lägga samman bakelserna redan dagen innan de ska avnjutas. Sedan är det bara att lägga på ägg, lax, räkor och citron på serveringsdagen, plast över bakelserna och förvara dom i kylen tills det är dags att hugga in. 

Dukningen när man ser den lite grann så där från ovan.
Arabiaporslinet åkte fram för att matcha duken, blommorna och framförallt årstiden:)


Blommorna i närbild, Alströmeria tror vi minsann att dom heter. Men oavsett namn så är dom helt fantastiska och står i blom länge, vi har köpt hem buketter vid flera olika tillfällen och (peppar, peppar) dom har alla visat sej hålla otroligt länge. 

 Bubblet var en vacker dekoration i sej själv där det stod och var iögonfallande matchande till bordet:) Flaskan har legat på vänt ett tag i vår kyl och väntat på rätta tillfället och vi var helt överens om att det var i lördag. Vi fick tips på Instagram om att det skulle passa alldeles perfekt till just en förrätt med räkor och vi kan inte mer än hålla med! 
Cuvée Deor finns som beställningsvara på Systembolaget, nummer 77308, för 79 kronor. 

Favoritefterrätten då, vad var den för något, undrar du säkert. Det var en av de enklaste, sötaste och mest lättserverade skapelser ni kan tänka er. Vi dukade helt enkelt fram glass, vispad grädde, skivade bananer, maränger och - pièce de résistance - dulche de leche! Sen fick var och en själv plocka bland godsakerna allt efter behag och smak, bygga sin egen marängsviss och njuta av den efter bästa förmåga:) 

Och varmrätten? Lugn bara lugn, den kommer så fort vi fått den på bild! Håkan frös nämligen in resterna innan vi hade hunnit knäppa av dom...

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

8 kommentarer:

  1. gahhhh VAD GOTT heja Mårtenssons ni är bäst : ) kram Sofia

    SvaraRadera
  2. Allt låter fantastiskt gott. Och vacker bakelse dessutom! //Kejs

    SvaraRadera
  3. Vilken fin dukning! Blommorna är ju helt fantastiska, de måste jag spana efter till helgen. Räkbakelsen ser väldigt god ut, det känns alltid så lyxigt att äta räkor och vilken lyxig lunch det skulle bli med en räkbakelse och ett gott vin - får lite planer i huvudet nu. :-) Ha en fin helg! Kram! /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, så härligt att höra! Ja, dom är otroliga, våra blommar för fullt fortfarande. Låter som finfina planer, hoppas det blir riktigt bra och gott.
      Vi hoppas du får en bra helg du också,
      kramar

      Radera
  4. Vad sugen jag blir - och räkbakelse låter också mycket bättre än räksandwich eller tredubbel räkmacka ;-)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!