Piggvar kom Håkan hem med sist det stod färsk fisk på inköpslistan, en fisk som aldrig tidigare gästat det Mårtenssonska köket men som garanterat kommer att bjudas in fler gånger. Visserligen är det en ganska ful fisk, den är både piggig och sticksig, men den lärde oss en god läxa och det är att man ska inte döma fisken efter skinnet (ett fjällfritt sådant)! Köttet är vitt, fast och saftigt, inte så konstigt att piggvar även brukar kallas "kungen av platta fiskar"!
Herr M valde att tillaga fisken på enklast möjliga vis, dels för att storleken gör att den är svår att få ner i en gryta eller ett stekjärn men också för att behålla den goda fisksmaken. Alltså åkte fiskarna ner i en braspanna / långpanna tillsammans med lite vatten, rödlök, citron, lagerblad och salt för att sedan tillagas i ugnen. Och vi kan lova er att uttrycket "enkelt är oftast godast" stämmer även när det gäller piggvar!
Ugnsbakad piggvar 2 port + matlåda
1 kilo piggvar
3 tsk salt
1 dl vatten
1 röd lök, skivad
½ - 1 citron, klyftad
2-3 lagerblad
Rensa, dvs klipp bort fenor och gälar, fisken.
Gnid in fisken med salt och lägg i en braspanna / långpanna.
Tillsätt övriga ingredienser och täck formen med aluminiumfolie.
Ställ in pannan mitt i ugnen på 200 grader i 30 minuter, kolla så att köttet släpper vid ryggbenet när fisken är färdig.
Servera fisken med skirat smör och färskriven pepparrot.
Ett ypperligt tillfälle att prova vårt senaste loppisfynd,
fiskbesticken som knappast kostade någonting!
Vinet till firren vill vi gärna tipsa er om, säkert känner flera igen både etikett och den där pinnen som hänger runt flaskhalsen. När det gäller vitt vin är vi två fegisar och inte alls lika äventyrliga som när det gäller att köpa rödvin, så när vi läser en recension i en tidning på något som låter gott i våra öron (eller munnar, rättare sagt) så slår vi till.
Cantina Zaccagnini, nummer 70297 på systembolaget, beställde vi hem i somras och det visade sej att tipsarens smak stämde väl överens med Mårtenssons.
Friskt och fruktigt och passade som handen i fingervanten till denna enkla, men goda rätt.
Smaklig spis! / Anki och Håkan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!