fredag 6 november 2015

Blodpudding, vi gillar det.

Nej, inte verkade vi skrämma bort en endaste en med vårt baconpaket i måndags och det är vi otroligt glada över. Men nu är det dags för elddopet, hur kommer det att gå idag när vi bjuder er på Håkans senaste experiment, blodpudding?! Kanske hade detta receptet passat bättre förra veckan med tanke på att det var Halloween, eller hade det blivit på tok för makabert:)


För jojomensan, det har faktiskt tillverkats egen blodpudding här i det Mårtenssonska köket! Herr M har ju en passion för att prova på att göra mat från svunna tider, gammaldags husmanskost eller vad vi ska kalla det. Nu menar vi inte att det kockas till konstigheter som man har sett i Historieätarna, det har varken kokats livremmar eller tillagats bäver, någon måtta får det faktiskt vara! Det räckte med att herr M höll på att skrämma livet ur sin fruga när han upplyste henne om att hon "inte skulle dricka det röda som stod i Loka-flaskan i kylskåpsdörren"!
Men det där med blodpudding är något som legat på "Bucket"-listan ett bra tag och till sist så blev drömmen sann, en riktigt lyckad matdröm dessutom!


Blodpudding och blodkorv är verkligen en sån där maträtt man antingen gillar eller avskyr, det verkar inte finnas något mellanläge där inte. Vi är båda gillare av blodkorv sedan barnsben och kan konstatera att vi även gillar blodpudding, speciellt den hemmagjorda. Det kan vara lite trixigt att få tag på blod, lättast är det med nötblod och det hittar du oftast i frysdisken. Du kan också fråga personalen i din matbutik om dom kan tänka sig att ta hem till dej, om du blir sugen på att prova. För visst blir du det?

Blodpudding 
½ liter gris- eller nötblod
1 gul lök, fint hackad
1 syrligt äpple, fint hackat
70 g kallrökt fläsk, tärnat
33 cl ljus lageröl
ca ½ dl portvin för marinering av russin
1 dl russin som fått marinera i portvin minst 30 minuter
½ msk salt
½ dl mörk sirap
175 g grovt rågmjöl (ca 3½ dl)
Kryddblandning
6 kryddpepparkorn
6 vitpepparkorn
6 kryddnejlikor
½ tsk pepparkakskrydda
½ msk mejram
Sätt ugnen på 200 g.
Börja med att mala kryddorna fint.
Fräs löken i smör.
Sila blodet genom en finmaskig sil.
Vispa upp blodet med öl och rågmjöl, se till så det inte bildas klumpar av mjölet.
Rör ner lök, äpple, fläsk, russin, salt, sirap och kryddor, blanda om väl.
Lägg ett bakplåtspapper i en sockerkaksform och häll i smeten.
Slå formen i bordet lite lätt så att eventuella luftbubblor i smeten försvinner.
Lägg en bit ugnsfolie över formen och grädda i mitten av ugnen ca 1½ timme.
Kolla efter 1 timme och 15 minuter med en provsticka. Är det färdigt tar du ut formen från ugnen och låter den svalna.
Ta upp blodpuddingen ur formen och ställ den i kylen tills nästa dag då den är redo att ätas.
Skiva blodpuddingen och stek skivorna i rejält med smör,
servera med rårörda lingon och råkostsallad.

Färdig blodpudding, icke att förväxla med ett illa bränt och tilltygat bröd!

Och hörrenini, nu stundar det en helg och som det ser ut just nu så lär det bli en sån där grå och blöt en (och med blöt menar vi regnig, inget annat!). Så vi tar och plockar fram stora mysartilleriet, tänder lite candles och fixar lite cosy :)
Och om vi ska tro på djungeltrumman så kan vi titulera oss faster och farbror innan dagen är över, en ny Mårtensson är nämligen på väg äntligen här, två veckor för sent! Välkommen till världen, Hilma!

Vi hoppas att ni alla får en fin fredag och en mysig kväll, glöm bara inte att blåsa ut ljusen innan ni går till sängs.
Smaklig spis! / Anki och Håkan

3 kommentarer:

  1. Blodpudding är jag uppvuxen med, dock inte hemmagjord, men den var jättegod ändå. Efter att jag säkert inte ätit det på 35-40 år eller så, så beställde jag en bit häromsist när jag köpte svenska livsmedel på nätet; tyvärr smakade det inte så som jag kom ihåg, men min mamma kanske köpte ett annat fabrikat förr ;-)

    Kul att ni testar att göra gamla, nästan glömda rätter- och det med lite "piff" från nutiden.

    Ha en bra helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter lite som när vi köpte Skånska pepparkakor, platt fall! Du får kanske ta och prova på att göra egen blodpudding och se om den kommer närmare barndomsminnet.

      Ja, det är ett intresse som herr M odlar mer och mer och det är faktiskt riktigt spännande!

      Tack, detsamma till dej.

      Radera
  2. Sedan jag slutade att äta fläskkött fick blodpudding hänga med i påsen "saker jag inte längre äter". Men tunna skivor stekt blodpudding gillade jag förr, om jag fick rårörda lingon till, och mina barn fick blodpudding med apelsinjuice till frukost på dagis, en gång i veckan när de var små. Hade vi kallat den "black pudding" som i England hade sökert fler ätit denna gamla stabila rätt.

    Här är också en fuktig helg i ankommande och jag är vaken i svinottan. Restaurangbesök igår igen - ni har fått in oss i en god vana tror jag!

    Här blir det pyssel med trollhassel, ett besök på Ikea och en farsdagsmiddag om allt går i det berömda låset. Vi gratulerar er till farbror- och fasterskapet. Det kan inte stämma, så unga som ni är!?!?! Kramar! <3

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!