måndag 23 november 2015
Köttfärslimpa a'la Lindström
Dagens recept är en sammanslagning av två olika maträtter som ni helt säkert känner igen. Fast olika och olika - så värst olika är dom egentligen inte när vi tänker efter. Båda är gamla klassiska husmansrätter, båda gör man av färs och båda gillar vi skarpt, men form och tillagning skiljer sej en gnutta.
Det är biff a'la Lindström och köttfärslimpa vi pratar om och av de båda går det alla tiders bra att trolla ihop en ny middag, hokus pokus filijokus så står man där med köttfärslimpa a'la Lindström!
Nu ska inte vi ta trolleriäran åt oss för receptet på köttfärslimpan, men vi lyckades att trolla fram det ur gröna lådan i alla fall.
Såsen som vi hade till Lindström kokade herr M ihop helt och hållet på eget bevåg, den andra halvan av köket var lite orolig att det kanske blev för mycket kapris men fick till svar att "det kan väl aldrig bli för mycket kapris?!" Och nej det kunde det faktiskt inte bli, såsen passade riktigt bra till visade det sej, speciellt för två kaprisdiggare av stora mått:)
Köttfärslimpa Lindström
3 msk ströbröd
1 dl mjölk eller grädde
ca 700 g färs
2 ägg
200 g inlagda rödbetor
1 liten rödlök, fint hackad
1 dl kapris
salt och svartpeppar
Häll mjölk/grädde i en skål och rör ner ströbrödet, låt det stå och svälla några minuter.
Blanda samman färsen med ströbrödsröran och övriga ingredienser.
Lägg ner färsen i en brödform, klä formen med bakplåtspapper först så blir disken lite enklare. Tryck till rödbetorna så att de täcks av färsen helt och hållet.
Ställ in formen mitt i ugnen på 225 grader ca 45 minuter, när innertemperaturen har nått upp i 70 grader är din köttfärslimpa färdig.
Kaprissås
1 schalottenlök, fint hackad
4 dl kalvfond
1 msk hackad kapris
1 dl grädde
1 tsk matättika
örtsalt
en nypa socker
vitpeppar
maizenaredning
Fräs löken så den mjuknar och blir genomskinlig.
Häll i fond och låt koka i 5 minuter.
Tillsätt grädde, matättika och kapris.
Koka upp och smaka av med kryddorna.
Red av till önskad konsistens och servera.
Så kom då äntligen kylan, minusgraderna och frosten hit till våra kvarter också och vi fick se både sol och blå himmel idag, fantastiskt härligt och underbart! Vi håller våra tummar så hårt att de blir blåa för att det ska få hålla i sej ett tag till, för av regnet och höstrusket har vi fått så det räcker och blir över till nästa höst. Det är ju snart risk för att vi utvecklar gälar och fenor om det ska falla mer vatten från himlen och det känns inte riktigt som det är en look som skulle passa någon utav oss...:)
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Genialt! Och kaprissås - dubbelt genialt!
SvaraRaderaTrevlig vecka. Kram!
Ja men tack Kim!
RaderaKram på dej och en finfin vecka till dej också.
Den här Lindström dök upp i vårt hushåll också i en lite annan form, nämligen i en gryta. Favorit i repris (dels också för att kunna ta lite finare bilder än som är på bloggen nu) Plus att vi förra veckan gjorde våra egna vegetariska Lindströmsbiffar. Den där Lindström är poppis han!
SvaraRaderaEn fin vecka till er, kramizar!
Ja, det är till att vara en populär person den där Lindströmaren) Inte så konstigt kanske, med tanke på den goda smaken!
RaderaÖnskar er detsamma,
kramar
Det där gick hem hos Daniel, nu får jag också laga köttfärslimpa a la Lindström :) Ser kanon ut!
SvaraRaderaDå håller vi tummarna för att Daniel gillar Lindström i limpform:)
RaderaVad har ni använt för färs som är så ljus att jag knappt vet om jag tittar på en köttfärslimpa eller en (konstig) sockerkaka?
SvaraRaderaVi har använt fläskfärs här, men det kan säkert bero på hur ljuset föll när vi fotade ute på balkongen också.
RaderaVilken härlig kombo kan ju bara bli lyckat :)
SvaraRadera