tisdag 22 december 2015
Senapsgriljerad skinka
Visst ni att vi äter olika sorts kål till skinkan på julen, lite beroende på var i landet vi bor eller vilka traditioner våra familjer har? Vi båda växte upp i villfarelsen att alla gjorde som vi och mumsade på brunkål på julafton, men se så äro icke fallet! Somliga äter rödkål medan andra äter grönkål och vissa äter kanske ingen kål alls till sin julskinka.
Och vet ni vad, det är precis lika stor variation är det när det kommer till den där skinkan också, ja vi vet - helt galet är det:) Det är skillnad på vilken sort man väljer och huruvida den är griljerad eller inte. Här nere i södra Sverige är det vanligast med en rimmad och lättrökt julskinka medan man uppåt landet oftast hoppar över det där med röksmaken, vissa kokar sin på spisen medan andra bakar den i ugnen. Visst är det häftigt att det är lite olika ändå, för smaken är ju som baken (delad i två skinkor - häpp!)
För vår del så har vi båda alltså vuxit upp med brunkål till dom lättrökta skinkorna och dom där skinkorna, dom var aldrig griljerade och den enda gången det satt en färgglad pinne i var när det julpysslats skinkpinnar i skolan. Dock så har vi som vuxna utvecklat en alldeles för stor försökslusta i köket för att inte prova olika sätt och smaker, så naturligtvis har vi testat det där med senapsgriljering också. Vi gjorde som Håkan gör på jobbet (ja det var faktiskt han som gjorde den här hemma också) och ska man tro på honom så lyder hans recept så här:
1 rejäl kladd senap
1 stor hög med ströbröd
nån äggula
Rör ihop och kleta ut det på skinkan, strö på lite ströbröd till och ställ in i ugnen!
Fast vi inser ju att det blir lite trixigt att följa det receptet så därför har vi översatt det till ett mer noggrant, lättfattat och lättföljt recept:
Senapsgriljering till skinka
Räcker till en färdigkokt skinka på ca 4 kilo
1 äggula
3 msk senap
½ dl ströbröd
Rör ihop ägg och senap.
Är svålen kvar på köttbiten så skär du bort den och lägger över skinkan i en ugnsfast form.
Bred på senapsröran och strö över ströbrödet.
Ställ formen mitt i ugnen, 10-15 minuter på 200 grader.
Hur man går tillväga när man kokar skinkan har vi skrivit om i ett tidigare inlägg och det hittar du här, tillsammans med en lite annorlunda variant av griljering med örter, soja och honung.
Så är det bara en dallrande dag kvar tills den där dopparedagen är här och vi hoppas innerligt att ni inte havererar av alla julförberedelser. För det är ju faktiskt så att det blir jul oavsett hur mycket/lite som görs, vi får inte glömma bort att ta varje tillfälle i akt att ta hand om varandra och njuta av varandras sällskap!
En fortsatt fin tisdagskväll till er alla,
Smaklig spis! / Anki och Håkan
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Javisst är det fantastiskt hur julmaten varierar i detta avlånga land. Man har så mycket att lära! Själva äter vi vår skinka kokt på spisen och sedan griljerad. Någon kål har vi aldrig haft på vårt julbord om inte kålrotslådan får räknas in och det tycker vi att den får. Kålrotslådan ihop med morotslådan är ju en del av vårt finländska julbordsarv.
SvaraRaderaJulkramizar!
Ja så är det verkligen! Där ser man, ingen kål alls. Fast den där lådan kan väl få räknas ändå, den har ju kål i sej:) Härligt med traditioner, speciellt när de smakar så gott!
RaderaJulkramar till er också!
Jag tycker också att det är spännande och roligt hur olika våra mattraditioner är runtom i vårt land. Älskar griljerad skinka och längtar till skinkmackan (på julknäcke och en massa senap) som jag får ikväll när jag kommer till pappa. Idag ska jag in i en mataffär och sen till blomsterhandlaren, efter det är alla julbestyr avklarade och julfriden får infinna sig. God Jul till er båda. Kram! /Anna J
SvaraRaderaVisst är det spännande med hur olika det är, alltid intressant att höra hur andra gör och har det!
RaderaSå skönt att ha det näst intill klart, vi hoppas att du har en riktigt skön och avkopplande eftermiddag!
Kramar till dej Anna!