Men nog tjattrat om glömska och direkt vidare till vår traditionella firarkavalkad som vi brukar bjuda på som en promenad längs minnesgången, vi har rotat bland våra mat- och livsminnen och hittat bland annat dessa godingar:
Januari: Året började extra spännande när Håkan kom hem från jobbet med antika råa kaffebönor i kappsäcken, bönorna rostades och provades i kaffekokaren... men hugaligen - gott kaffe blev det inte! Hur man gör och hur det ser ut när herr M rostar kaffebönor visade vi också. Ja, och så firade vi ju femårsjubileum...
Februari: Middagsbjudningar med tema är något vi båda gillar skarpt, både att planera och att fixa till. I februari bjöd vi hem Anne och Ingemar på tysk afton (del 1 och del 2), ett tema som valdes eftersom vi senare på våren reste till Berlin tillsammans, alla fyra.
Sjömansbiff lagades till och så bjöd vi på några frukostfavoriter.
Mars: var månaden då Håkan gjorde sin tv-debut när han dök upp bakom charkdisken på GeMa-Livs där han jobbar, det var några nervösa dagar innan inspelningen men han fixade att expediera kunden galant - som om han aldrig gjort något annat i sin yrkeskarriär:) Ett litet bildbevis finns här. Vi bjöd hem goda vänner och efterrätten blev otroligt uppskattad och överraskande god!
April: I april gjorde vår veckomatsedel come back här i köket och det visade sej vara väldigt uppskattat, torsk med citron var en av rätterna som fanns med på menyn. Just nu har veckans underlättare ledigt, men vi räknar med att den kommer att dra igång igen på söndag när allt återgår till vardag igen:)
Maj: Vi hade fint besök från Göteborg, våra goa underbara vänner Erika och Johan var här och vi bjöd dom på två kalla favoriter. Håkans föräldrar kikade in om i köket på huxflux-kaffe och med sig hade dom Monikas paradnummer, mandeltårta. Vi rapporterade även från vår Berlinresa och bakade glutenfria zucchinibullar.
Juni: Att röka lax hemma är inte alls svårt, vi tipsade om hur man gör från vårt balkongrökeri. Midsommarafton bjöd enligt urgamla traditioner på matjessilltårta och årets dekoration såg ut så här. Vi gav oss på att laga till en klassisk gamla soppa som ser lika vacker ut som sitt namn, Ängamad.
Juli: Vi kockade hemma i Ankis syrras kök, det grillades och fixades till något av det godaste vi någonsin ätit när det gäller efterrättspaj. Håkan testade en idé som lät lika galen som den var god, att fritera matjessill. Ytterligare en sorts fisk hamnade i röklådan och vi njöt den med annorlunda remouladsås.
Augusti: Kräftskivornas månad och vi var på plats hemma hos Björkenäs även i år och med oss hem hade vi som vanligt flera fina recept. Vi fortsatte slåss för sillen och bjöd på Sill Provencale. Vissa julklappar känns lite extra glädjande att ge (och säkert att få också) som t.ex denna när vi gav bort en hjälpardag till Ankis morbröder.
September: Vi hade svartkål i risotto, björnbär i en sås till anka och när vi fick veta att vi hamnat på "Book a table"´s lista över Sveriges bästa 40 matbloggar, fanns det ingen gräns på jublet i vårt kök!
Oktober: Ett semesterminne återskapades i köket när vi lagade risotto med gorgonzola och päron, en piggig fisk lagades till och David Batras oheliga köttbullar gjorde succé. En hit blev även fiskgrytan med endast 4 (!) ingredienser, snabbmat på bästa sätt!
November: Jamie Oliver lagar stroganoff med kyckling och så gjorde även vi, purjolök hamnade i frityrolja, ett recept försvann och återfanns och så firade vi 20 år som par, tänk att det lyckades vi i alla fall komma ihåg:)
December: Vi fick den stora äran och blev överlyckliga när vi blev tillfrågade om vi ville vara en (två) av tjugo matkreatörer i ett samarbete med Västerbottensost. Om vi ville? Så klart! Vårt bidrag blev en ostsoppa med smördegsrullar.
Och vet ni vad, ni kan tävla om att bli den 20:e och sista inspiratören och samtidigt lägga händerna på västerbottensost värd 1300 kronor! Men det brinner i knutarna, senast den 6:e ska receptet vara inne.
Så där har ni då vårt senaste mat-år i en snabbgenomgång. Det har blivit exakt 200 inlägg gjorda och det är fler än året innan, men lite färre än de första åren. Kanske inte så konstigt när vi tänker efter:) Men vi fortsätter våra kökseskapader och vi fortsätter dela med oss av dom så länge vi gillar't och så länge köket skänker oss glädje, vilket det gör faktiskt nästan hela tiden.
Stort tack till alla er som hänger här, utan er vore köket inte alls lika roligt och inspirerande!
Massor av kramar till er alla, och på återseende!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
Grattis grattis grattis grattis grattis grattis! Ni är ju så bra! <3 Jag såg ju faktiskt Herr M i reprisen också, utan att komma ihåg att jag sett programmet innan. Tänkte först att att han kanske var med i ett nytt avsnitt, men icke. ;-)
SvaraRaderaPöss!
Tack Malin, både för gratulationerna och komplimanger! Samma här faktiskt, helt plötsligt så var han bara där i rutan igen och precis lika generad framför, denna gången som han var förra gången:)
RaderaPöss på dej!
MASSOR med grattis till de sex åren!! Bra jobbat! Och vilken härlig och innehållsrik kavalkad. Ser fram emot de nästa sex åren. Håll ut! Kram!
SvaraRaderaMASSOR av tack, Kjersti! Och tack för att du hälsar på oss och lämnar kommentarer så ofta <3, vi ska göra vårt bästa:)
RaderaKramar till dej
Grattis i efterskott, det är alltid lika kul att titta in här!
SvaraRaderaTack så mycket, så roligt att det vi gör uppskattas!
RaderaNämen grattis och tack för matinspirationen! Det är så kul att kika in här för man hittar alltid nåt intressant för smaklökarna! Och så skriver ni himla bra också. Daga för en kokbok kanske?
SvaraRaderaTack så jättemycket, både för gratulationer och för fina komplimangerna - så glada vi blir! Och en kokbok... ja varför inte - är det något förlag som är intresserade så är vi med:)
RaderaGrattis 😊 Vilket trevligt år ni bjudit på
SvaraRaderaÖnskar er ett riktigt bra 2016
Kram Milla
Tack Milla, så kul att höra!
RaderaVi önskar dej och de dina detsamma,
kramar
Ja ni har verkligen massor att fira, grattis på er fina skåningar!
SvaraRaderaVad kul med en titt på hela året, kram kram i vinterkylan!
Tack så jättemycket Karin, ja det blev ju ett fin år ändå:)
RaderaKram på dej också, och hugaligen vad det är kallt!