tisdag 16 februari 2016

Enkel fiskgratäng med tacokrydda


Vi har tidigare bjudit på ett recept på den enklaste fiskgrytan och vi vet att den har fallit många i smaken och blivit väldigt uppskattad, vilket vi tycker är otroligt roligt! I dag har vi ett annat sånt där lättlagat recept på en supergod fiskrätt, fast denna gången i form av en gratäng och det med smak av tacos. En fiskgratäng med tacokryddor borde ju vara ett av de bättre sätten någonsin att få till och med den mest inbitne fiskvägraren att äta en bit firre, i alla fall med tanke på hur poppis just tacos faktiskt är i vårt avlånga land:)


Hej dagsljus, vi saknar dej...  

Vad gäller tacokryddorna så kan du göra på två vis, för enklast möjliga tillagning använder du dej av färdigblandad tacokryddmix på påse och på näst enklaste vis så gör du din egen tacokryddblandning om du så önskar (det tar inte så många minuter mer). Vad gäller mängden kryddblandning i såsen så är det helt och hållet upp till dej, det beror både på styrkan i mixen du har och på hur mycket hetta du tål:

Fiskgratäng med tacokrydda   2 port
1 paket torskfilé á 400 g (halvtinad)
2 dl crème fraiche
100 g naturell färskost typ philadelphia
tacokrydda efter behag och sort (vi hade i ca ½ dl)
riven ost
Dela fisken i 3 cm tjocka skivor direkt som det blockform den ligger i paketet.
Lägg fiskbitarna i en ugnsfast form.
Rör samman crème fraiche, ost och kryddor, smaka av.
Bred ut röran jämt över fisken i formen och strö över riven ost.
Ställ in mitt i ugnen på 225 grader i ca 15-20 minuter.
Servera med valfria tillbehör, t.ex nachochips och en rejäl sallad.

Tacokrydda
1 msk anchochilipulver
1 msk chilipulver
2 tsk paprikapulver
1 msk vitlökspulver
2 tsk malen spiskummin
2 tsk oregano
1 tsk salt
1 tsk socker, gärna rårössocker
Blanda samman alla ingredienserna och sen är det färdigt att användas.
Du kan förvara kryddblandningen i plastburk med lock flera veckor.

Vill du testa ett annat sätt att smaksätta fisk med tacokryddor så hittar du våra smarriga fisktacos här.

Middagen igårkväll intog vi vid två olika bord, inte för att vi blivit ovänner eller oense om något utan för att fru M faktiskt var utbjuden! Personalen på förskolan där Anki jobbar var bjudna till restaurangen som levererar deras mat och vilken bjudning det var sen... toast Skagen till förrätt följt av helstekt oxfilé minsann - inte illa!
Tro nu inte att det gick någon nöd på herr M, nej då han smarrade på resterna från fredagens goda porchetta och njöt han med.
Ikväll återgår vi till vanliga ordningar och landar vid samma bord, fisk står åter på menyn och blir det en lyckad kombination så bjuder vi även er på en bit framöver!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

4 kommentarer:

  1. Vilken intressant kombination med fisk och taco! :)

    SvaraRadera
  2. Åh så gott! Jobbar på en skola och där får vi ibland något som heter Cowboyfisk och då serveras det med potatis till, det är också gott. Men jag kan tänka mig vad gott det blir med de typiska taco-tillbehören till. Tack för ännu ett fantastiskt middagstips. :-) /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Cowboyfisk, det var ju ett häftigt namn! Varsågod, det var så lite så!

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!