måndag 8 februari 2016

Grönsaksgryta med halloumiost


Här hemma har vi i dagarna påbörjat ett projekt av mastodontstorlek, ett projekt som varit i planerna länge, som är välbehövligt och näst intill nödvändigt om vi ska få plats med oss själva i vårt matrum... Vi har börjat sortera bort och rensa ut alla våra mattidningar som vi samlat på oss genom åren! Hugaligen, hur mycket papper kan två människor samla på sej egentligen?!
Håkans alla Whisky- och cigarrtidskrifter åkte direkt i pappersinsamlingen helt utan pardon - nyheter är bara nyheter så länge dom är nya, resonerade han och dumpade dom på stående fot. Mattidningarna däremot bläddrar vi i båda två, klipper ut recept som ska testas och antecknar restaurangtips för kommande resor.


Dagens middagstips till er är just ett sånt där klipp vi gjort, men ur vilken tidning vet vi inte. Bli nu inte förskräckt av att det är en lång ingredienslista, det blir gärna så när det är fler kryddor än bara salt och peppar som ska i.
Receptet har som vanligt fått sej en liten förändring för att passa oss bättre och nu är det upp till er att avgöra om det passar er, eller om ni också vill ändra lite grann.
Kanske vill någon byta ut en grönsak eller krydda, kanske vill någon annan använda färsk spenat istället för frusen eller kanske vill du göra precis som vi? Då ska du göra så här:

Grönsaksgryta
1 rödlök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
sambal oelek efter tycke och smak
2 msk riven färsk ingefära
½ msk bruna senapsfrö
1½ msk garam masala
1 tsk kardemumma kärnor
1 msk mald spiskummin
1 msk mald koriander
2 tsk gurkmeja
2 msk tomatpure
någon matsked vatten
4 färska tomater
1 paprika valfri färg
½ blomkålshuvud
4-5 dl vatten
1 brk krossade tomater
6 tärningar hackad frusen spenat
salt och peppar
1 pkt halloumiost
Stek lök, vitlök så det får färg utan att bli bränt.
Rör ner ingefäran, alla torra kryddor och tomatpurén, blanda runt och ta i lite vatten så det blir som en kryddpasta.
Fräs en stund så kryddorna får ta smak.
Tärna alla grönsaker i lagom stora bitar.
Häll vatten, krossade tomater och grönsaker i grytan rör runt och låt koka i ca 20 min, tillsätt spenaten de sista 5 minuterna.
Skär halloumiost i tärningar och stek i olja så dom får fin färg och severa till grytan

En vegetarisk gryta var detta alltså, det glömde vi ju bort att påpeka. Ikväll blir det en annan köttfri gryta i vårt kök och denna gången ska vi testa en, för oss, ny ingrediens att ha i. Okra är det som ska provas och om vi gillar det eller inte återstår att se. Vi har haft våra ögon på påsen ett bra tag nu och i helgen kände herr M sej lagom modig för att våga köpa med den hem, rapport utlovas och recept också - ja såvida det passerar kvalitetskontrollen alltså:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

8 kommentarer:

  1. allt med halloumi är välkommet i vårat hem!

    jag är faktiskt bra på att slänga tidningar, brukar klippa ur de recept som ser intressanta ut och sen slänga tidningen på en gång. däremot finns det ju en rejäl lång lista på recept som vill lagas till... "var hittar du all inspiration?" brukar folk fråga. "hur hittar man inte massa recept man vill laga?" undrar jag ;)

    spännande med okra! det har jag nog aldrig heller testat, ser fram emot att läsa eran recension sen!
    kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samma här, halloumi är en alla tiders stapelvara att ha hemma!
      Och nej precis, det finns ju recept och matinspiration vart vi än vänder oss.
      Okra var en trevlig bekantskap, fast den smakade inte så mycket egentligen...

      Kram på dej!

      Radera
  2. En gryta helt i min smak och halloumi tycker jag väldigt mycket om. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så trevlig att höra, då delar vi smak på den:)
      Kram på dej!

      Radera
  3. Tack för Inspo! Behöver det till vegetariskt! och alla i familjen älskar halloumi!

    Kram jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varsågod, det var så lite så! Vi hoppas att den kan komma till användning och att den faller på läppen:)

      Kramar till dej

      Radera
  4. Vilken härlig och innehållsrik gryta! Jag kan riktigt känna i andanom hur gott den både doftar och smakar! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, det tycker vi låter bra!
      Kramar på dej.

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!