Lax med rom serverar Mårtenssons idag och inte är det vilken rom som helst, det är rom i flytande form! Jajamensan, ni läste helt rätt, här är det laxen som får sig en stänkare! Men naturligtvis bara om du tycker att det är okej med alkohol i maten, det går bra att utesluta romen och bara ha på kryddorna. För det är inte bara rom på laxen, det läggs på en kryddblandning som du enkelt rör samman med limejuice så det mer liknar en kryddpasta.
Romen vi använde var Havana Club, en rom från Cuba som även det tillhör Karibien -
tänk vilken sammanträffande!
I kryddpastan ingår det kryddpeppar vilket först kanske låter lite konstigt, kryddpeppar är ju något som kanske mest förknippas med sillinläggningar och kalops. I det karibiska köket är det däremot en flitigt använd krydda både till fisk och kyckling och alltså därav namnet - karibisk lax.
Vill du och har tiden till det så är det en smaklig idé att låta laxen ligga med kryddpastan på en stund i kylen, för att marineras lite och på så vis få lite mer kryddsmak på din firre.
Karibisk lax 2 port
500 g lax
2 tsk hela kryddpepparkorn
sambal oelek efter tycke och smak
färskriven ingefära
2 tsk paprikapulver
1 tak cayennepeppar
2 tsk brun farinsocker
2 tsk flingsalt
1 lime, saft och fint rivet skal
3 msk mörk rom
Lägg laxbiten i en ugnsfast form med en skvätt olja i botten.
Mortla kryddpepparn och blanda med övriga kryddor, socker limesaft och skal.
Kleta kryddröran på laxen och låt den gärna ligga i kylen en stund så den får marinera om du har tid till det.
Droppa romen över laxen, ställ in formen mitt i ugnen på 175 grader 10-20 minuter allt beroende på hur tjock laxbiten är. Använd helst en ugnstermometer, när laxen är klar ska temperaturen vara mellan 52 och 54 grader.
Till laxen hade vi svart ris, vår senaste favorit som vi tycker har en härligt, svagt nötig smak och passar extra fint till lite mer kryddstark mat. Dessutom hade frun i köket rört samman en avokadoröra med lite blandade grönsaker som börjat sjunga på sista versen och en blodgrape som stämde in i sångkören. Det är något med avokado och just grapefrukt som gör att dom passar väldigt bra ihop, tycke uppstår och dom gifter sej helt enkelt!
Avokadoröra med grapefrukt
2 avokador i grova tärningar
ca 10 cm gurka, tärnad
1 stjälk blekselleri, hackad
ca 5 cm purjolök, fint hackad
ca 5 cm röd spetspaprika, fint hackad
1 blodgrapefrukt
några stänk tabasco efter smak och behag
salt och peppar
Lägg alla grönsaker i en skål.
Skala och skär ut hinnfria klyftor av grapefrukten, pressa ur saften ur inkråmet över grönsakerna.
Dela grapefruktklyftorna i mindre bitar och lägg i skålen, stänk i tabasco.
Blanda samman salladen försiktigt, smaka av med salt och peppar, täck med platsfolie och låt stå minst 30 minuter i kylen innan servering.
Då håller vi lillelördag nu, det ska intas chili con carne från frysen och till den någon skiva surdegsbröd och salladas. Anki hostar vidare men är ju som bekant ledig imorgon och på fredag, så nu väntar två dagars vila och återhämtning för henne. Håkan däremot får vackert trampa till jobbet i morgon, han har varken hosta eller ledig dag!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x
Den här laxen måste jag testa helt underbara ingredienser😊 Och salladen helt i min smak😊 Krya på dig Anki
SvaraRaderaKram Milla
Så kul att höra, Milla, vi hoppas att den faller dej också i smaken!
RaderaFrun hälsar och tackar,
kramar