Idag bjuder vi på en så kallad "man tager vad man haver middag" och det i form av en gryta med korv och de rotfrukter som Mårtenssons kylskåp hade att erbjuda. Persiljerot, palsternacka och morot visade sej vara en passande blandning att ha i grytan, men det går säkert fint att byta ut dom mot andra om man så vill. Rotselleri eller potatis, eller kanske sötpotatis?
Såsen smaksattes med dijonsenap, vi gillar den där friska hettan som den ger, men även där kan man ju variera sej och ta den senap man har hemma och som man själv föredrar.
Korvgryta med rotfrukter och senap
500 g medisterkorv eller falukorv i stavar
1 schalottenlök, fint hackad
2½ dl grönsaksbuljong
2 dl grädde
1 dl mjölk
1-2 msk fransk senap
2 morötter, slantade
1 palsternacka, slantad
1 persiljerot, slantad
1 stjälkselleri, slantad
salt och papper
hackad persilja eller dill
Bryn korven så den får fin färg runt om, ta upp på en tallrik och ställ åt sidan.
Fräs lök och rotfrukter i en djup stekpanna så de mjuknar lite grann.
Häll grädde, buljong och mjölk i pannan och låt det bubbla upp.
Rör ner senapen och låt det hela småputtra tills rotfrukterna är mjuka, lägg i korven och låt den puttra med så den blir varm.
Red av grytan till önskad konsistens, smaka av med salt, peppar och eventuellt mer senap.
Strö över persiljan och servera med valfritt tillbehör.
Och förresten skulle andan falla på och det finns hemma, så skulle man ju kunna slänga ner några äppelklyftor i denna grytan också. Här fanns det inte ett endaste äpple att uppbringa, så även om andan föll på fru M så blev vår korvagryta äpplelös!
xx
Jag gillar också senapsmak i såser. Ha en fin dag, kram!
SvaraRaderaJa, visst ger det en härligt mustig smak!
RaderaDetsamma önskar vi dej,
kramar