fredag 18 mars 2016

Nigellas lamm med avokadosallad


Påsken närmar sig med stora steg (märk väl att vi inte skrev "stormsteg", för ovanlighetens skull är det faktiskt helt vindstilla här på den södra kusten!) och det är dags för oss att plocka fram påskkorten ur rockärmen och bjuda er på några goda tips inför stundande mathelg.
Först ut på banan är lamm som numera är väldigt sammankopplat med påsken, vi har förstått när vi läst på lite om ämnet att påsklamm är en ganska "ny" tradition hos oss - vilket betyder att den är kring 100 år gammal... det är när vi läser sånt som vi känner oss oerhört unga:)


För omväxlings skull så är det inte lammstek som ligger på våra tallrikar, det är ju annars en inte helt ovanlig syn här i Mårtenssons kök (letar ni recept på det så skriv in lammstek i sökrutan så dyker våra olika recept upp där), här har vi istället lammskivor och dom kommer från bogen. Hittar du inte det i din butik så går det lika bra med revben där benet sitter kvar.
Till lammet åt vi en avokadosallad med fetaost, picklad rödlök, granatäpplen och nigellafrön. Nigellafrön kan eventuellt vara lite trixigt att hitta, vi lyckades springa tag i en påse på TGR så det kan vara ett tips, och ibland går dom under alias och kallar sig då för svartkumminfrö eller kolonjifrö.


Båda recept har vi lånat från Nigella, en av våra storfavoriter när det gäller matinspiration, direkt när vi såg henne laga till detta i tv-programmet Simply Nigella så visste vi att vi var tvungna att prova. Recepten finns med i hennes kokbok med samma namn, men vi plitade ner det framför tv-rutan, tack och lov för hårddiskar! Men, som sig bör så följde vi inte receptet till punkt och pricka, Håkan valde att först lägga köttet i en marinad över natten för att sedan laga till det i vår crock-pot.
Nu vet vi ju att inte alla har varken tid att marinera över natten eller tillgång till någon potta, så vi lägger därför upp även Nigellas recept - sen är det bara för dej att välja hur du gör:

Marinerade lammskivor    4 portioner
1,2 kg lammbog sågade i 4 cm skivor
Marinad 
2 l vatten
160 gram salt
70 gram socker
1 msk hela spiskummin
1 msk nigellafrö, även kallat svartkumminfrö eller kalonjifrön
2 krossade vitlöksklyftor
1 gul lök, skivad
Koka upp alla ingredienser i en gryta så att socker att socker och salt smälter, låt marinaden svalna och lägg därefter i köttet.
Lägg lock på grytan, ställ in i kylen och låt marinera minst 12 timmar.

Tillagning i crock-pot
4 tsk nigellafrö, även kallat svartkumminfrö eller kalonjifrön
4 tsk hel spiskummin
3 pressade vitlöksklyftor
4 tsk olivolja
2 msk soja
flytande honung
Ta upp köttet ur marinaden.
Blanda samman alla ingredienserna utom honung och bred över köttet.
lägg ner köttskivorna i crockpotten och häll på ca ½ dl vatten.
Ställ grytan på hög värm och låt den gå 3 timmar.
Ta upp köttskivorna, torka av lite grann och pensla med honung utblandad med lite vatten.
Strö på nigella frön som du sparat från marinaden och grilla sedan skivorna ca 15 minuter, antingen på grill eller i ugnen, så att dom får fin färg på båda sidor.
Servera med goda tillbehör, avokadosallad med fetaost är ljuvligt till.


Nigellas lammskivor
1,2 kilo lammrevben med benet kvar, eller lammbog i 4 cm skivor
4 tsk nigellafrö, även kallat svartkumminfrö eller kalonjifrön
4 tsk hel spiskummin
3 pressade vitlöksklyftor
4 tsk olivolja
2 msk soja
flytande honung
Sätt i gång ugnen på 150 grader.
Klä en braspanna med aluminiumfolie och lägg på grillgallret.
Rör samman nigellafrön, spiskummin, vitlök, olja och soja.
Doppa köttskivorna i röran så de täcks på båda sidorna och lägg dom på gallret.
Ställ in köttet mitt i ugnen och tillaga ca 2 timmar.
Servera med goda tillbehör, avokadosallad med fetaost är ljuvligt gott till.

Sallad med avokado och fetaost
½ stor rödlök i tunna skivor
2-3 msk rödvinsvinäger
1 paket fetaost
½ tsk nigellafrön, även kallat svartkumminfrön eller kalonjifrön
1 mogen avokado i tunna klyftor
granatäpplekärnor
oliv- eller rapsolja
Lägg lökskivorna i en skål, häll på vinägern så den täcker all lök och täck med plast.
Låt löken marinera i vinägern minst 30 minuter, gärna längre, när den är färdig ska den ha en fin roströd färg och vara mjuk.
Dela osten i grova bitar och lägg på en tallrik, strö över nigellafrö och granatäpplekärnor, lägg på avokadoskivorna och lökskivorna.
Ringla till sist över olja och servera, ljuvligt gott till lamm.

För enkelhetens skull, för att slippa att det ser ut som Stockholms blodbad i köket och för att alltid kunna ha dom tillhands när suget och andan faller på, köper vi numera alltid frysta granatäpplekärnor. Tips, tips! 

Och vet ni vad? Det är minsann inte bara påsken som är på väg, även våren är snart här på riktigt! I går hade vi hela 11 skugg-grader, idag ca 10, och på vår långtur i skogen idag så träffade vi både årets första fjäril och humla, hurra! Hur glada och fyllda med vårkänslor får två Mårtenssonare bli egentligen? 

Nu önskar vi er alla en alla tiders kanonhelg! God mat på tallrikarna som får sällskap av god dryck i glasen, sol från blå himmel och fågelsång från buskarna.
Smaklig spis! / Anki och Håkan

6 kommentarer:

  1. Tack för det!! Har en påse nigellafrön i skåpet (köpt på nätet hos Zmaka) som jag funderat på hur jag ska använda. Kul att ha det i marinad. Det ska jag testa. Avocadosalladen låter inte heller helt fel. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varsågod Kjersti, det var så lite så! Vi hade bara smakat fröna på bröd i Turkiet tidigare, så det var så kul att hitta något annat sätt att använda dom på:)
      Kramar till dej!

      Radera
  2. Ska LÄTT börja köpa granatäpplekärnor som är frysta. Tack för tipset! <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sounds like a plan 😊! Varsågod, det var så lite så.

      Radera
  3. Åh vad god den där salladen såg ut!! Älskar granatäpple! :)

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!