onsdag 20 april 2016

Kreolsk gryta med fläskfilé

Med tanke på årstiden och det underbara vårvädret vi haft här nere idag med sol och blå himmel, så kanske det hade varit mer passande och lockande med något i grillväg istället för en gryta. Fast riktig fart har förmodligen inte grillsäsongen tagit än, det finns fortfarande fler dagar då en mustig gryta lockar mer än en grilltallrik.


Kreolsk gryta bjussar vi på, en färgglad och smakrik gammal goding med rötterna i det ljuva 70-talet vilket innebär att den faktiskt har lika många år på nacken som vi båda har! Men precis som vi så håller den fortfarande:) Det finns en del olika recept på denna grytan, dock är det egentligen inte så stor skillnad på dom när allt kommer omkring, vi hittade ett i gröna lådan som vi utgick från. Vi valde att ha fläskfilé i vår kreol men det går att använda kyckling istället om man föredrar det, sen la vi till lite sambal och vitlök för extra stuns i smaken och crème fraiche för extra krämighet.

Kreolsk fläskfilégryta  4 port
1 kilo fläskfilé
ca 300 g kabanosskorvar
2 vitlöksklyftor
3 dl köttbuljong
3 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
1 tsk mejram
2 dl syltlök (spara spadet till smaksättning!)
cornichons
1 tsk sambal oelek
1 dl svarta oliver
1 röd paprika, skivad
1 gul paprika, skivad
salt och svartpeppar
maizenaredning
Putsa fläskfilén och skär den i 2½ cm tjocka skivor.
Skiva korvarna och bryn dom i en tjockbottnad stekgryta, ta upp dom och lägg åt sidan.
Bryn köttskivorna i fettet från korven, krydda med salt, peppar och mejram.
Tillsätt vitlök, grädde, buljong, crème fraiche, syltlök, cornichons, oliver, sambal och rör om.
Låt koka upp och sedan småputtra ca 10 minuter.
Tillsätte paprikan och låt det puttra ca 5 minuter till.
Red av och smaka av både med kryddor och eventuellt spad från syltlökarna.
Ris eller pressad potatis och en härlig sallad passar fint till.


Busenkelt och relativt snabblagat, perfekt både till mittiveckanmiddagar som till helgmat - kan det bli bättre än så? 

Smaklig spis! / Anki och Håkan

3 kommentarer:

  1. Vi har grillat ett par gånger men måste nog tyvärr säga att det mest har skett på ren vilja. Det är bra kallt ännu men äter gör vi ju inne så klart. Vi får säkert investera i en ny rök i år då den gamla är utrökt... Puss och kram till er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja hugaligen för att sitta ute nu, då är det till att pälsa på både termooverallen, mössa och vantar igen :)
      Tipsitipsi: kolla på Ö&B, dom har bra röklådor till fint pris!

      Pöss och krammar!

      Radera
  2. Idag var första riktiga höstdagen hos oss och då passade denna värmande gryta perfekt :) Dessutom fick jag möjlighet att inviga den nya gjutjärnsgrytan.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!