måndag 9 maj 2016

Fiskgratäng med citronsås och knaprigt örttäcke


Fiskgratäng står på menyn idag, en gratäng som görs i tre olika delar men det betyder inte att den är komplicerad på något vis, det behövs bara lite strategi och planering. Börja med att laga till såsen och under tiden som såsen småputtrar skalar och kokar du potatis till moset, när fisken står i ugnen så fixar du till örttäcke och mos.
Ett tips är att tärna potatisen grovt så den kokar färdigt snabbt, den ska ju ändå mosas så utseendet spelar ingen som helst roll. Vill man vara riktigt snitsig så spritsar man ut moset så där tjusigt i formen, är man som vi och vill spara disk och tid så går det lika bra att klicka ut moset med sked.

Fiskgratäng med knaprigt örttäcke
400 g vit fisk, vi använde torsk
Börja med att laga såsen: 
Citronsås
1½ dl crème fraiche
1 dl mjölk
1 msk fiskfond
1 citron, finrivet skal från halva och saft efter eget tycke
hackad dill
salt och peppar
Maizena för att reda av såsen
Blanda samman allt utom redningen i en gryta, låt koka upp och småputtra någon minut.
Smaka av såsen och red av den till önskad konsistens.
Lägg fisken i en ugnsfast form och häll på såsen så den täcker fisken.
Ställ in mitt i ugnen på 175 grader ca 20 minuter. (Laga till potatismos och örttäcke under tiden)

Potatismos
500 g potatis, skalad och delad i mindre bitar
1 msk smör
½ dl mjölk eller grädde
salt och peppar
Koka potatisen och häll av vattnet, ställ tillbaka grytan med potatisen i på plattan för att ånga av.
Mosa potatisen och blanda ner smör och mjölk.
Rör samman till mos, antingen med elvisp för ett slätt mos eller med en sked för lite grövre mos.

Örttäcke
2 skivor vitt bröd (går bra även om det innehåller hela korn!)
1 msk rapsolja, gärna med citronsmak
½ dl hackad dill och persilja
1 liten vitlöksklyfta, riven
½ dl riven västerbottensost eller annan smakrik ost
Mixa samman alla ingredienserna i mixer eller med mixerstav.
Ta ut fisken och höj temperaturen i ugnen till 225 grader.
Klicka ut potatismoset runt fisken och strö örttäcket över fisken.
Ställ in formen mitt i ugnen och grädda tills täcket fått en fin färg och är knaprigt, ca 10 minuter.


Så till tävlingen vi haft den senaste veckan där en salladsslunga låg som vinst. Som vi kämpat med att välja en vinnare, ni anar inte... hade vi haft möjlighet så hade vi skickat en slunga till så många fler än endast en men den möjligheten finns tyvärr inte. Vi lyckats enas om att vinnaren denna gången är - TADA: Anle med sitt salladsförslag som vi absolut ska provlaga i köket framöver:

"Skölj och torrosta 2 dl quinoa 1 minut och koka den därefter i 3 dl grönsaksbuljong. Dela en liten blomkål i små bitar och stek i olja 5 minuter. Krydda med salt och svartpeppar. Låt svalna. 
Blanda quinoa och blomkål med 200 g fetaost, 2 dl rostade nötter och olika sorts sallatsblad. Blanda en dressing av 3 msk olivolja, 1 msk limesaft, 1 tsk flytande honung och lite salt och svartpeppar och blanda i. Toppa med solrosfrön och några svarta vinbär."

Grattis Anle, ett mejl är på väg till dej:)
Vi tackar för alla fina recept och alla som velat vara med!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!