torsdag 21 juli 2016

Beer can burgers med oströra och bacon


Har ni testat ölburksburgare än? Vi såg dom flera gånger redan förra sommaren, både hos bloggare, i tidningar och på tvn och blev sugna på att prova, men så försvann sommaren i en hast och ingen grillning hann ske av dessa spännande burgare. Men så tidigt i somras slängde våra vänner på Agnehill ut en inbjudan att komma hem till dom för en grillkväll och med inbjudan kom det en filmsnutt med förslag på middag. Gissa vad som visades på filmen? Beer Can Burgers, eller som Maibritt och Mattias skrev - "Heart attack burgers"! Gissa om vi nappade?


Matlagningen skedde i deras fantastiska uterum som de har vid sitt hus där ute på landet, grillningen tog vi sedan alldeles runt husknuten i sällskap av den mest fantastiska utsikt och danskt gemyt.
Under tiden som förberedelserna ägde rum fick även kameran jobba lite så att vi enklare skulle kunna förklara hela proceduren för er:)

Herr Mårtensson satt i jobb med arbetsuppgifter som inte är helt främmande för honom, rullar köttbullar göra han ju nästan dagligen på jobbet. Som ni ser så tas arbetet på fullaste allvar och sker under stor koncentration! 

När färsen är formad till stora bollar så trycks en ölburk ner i mitten och färsen formas upp runt burken. För att inte färsen ska gå sönder runt om när det grillas så lindar du baconskivor runt om.
Att använda en dansk ölburk är inget tvång, men Maibritt var fullt övertygad och lyckades övertyga alla oss andra också att det blir "meged, meged bedre!"

Rör samman ostsorterna till en fast smet, smaka av med salt och peppar.

Fyll hålen i burgarna med oströran, fyll ända upp och gärna lite över eftersom det sjunker ihop lite i värmen från grillen. 
Linda in lökskivorna i bacon.

Kolla så att grillen är varm och redo för att lägga på burgare och lökringar. 
Ta gärna hjälp av en god vän om du är tveksam:) 

Stick in en termometer mitt i burgaren så håller du bäst koll på graderna och vet när det är redo att serveras och avnjutas. Lägg gärna lökringarna lite längre bort från det allra varmaste på grillen.

TADA! 

Beer can burgers  5 st
1 ölburk, avsköljd och avtorkad
1 kilo nötfärs
1 msk valfri bbqsås
1 tsk worcestershiresås 
2 paket bacon
1 paket philadelphiaost
100 g grovt riven hushållsost
100 g tärnad cheddarost
några bitar inlagd jalapeños
salt och peppar
1 stor gul lök, skivad
Blanda samman färsen med bbqsås, worcestershiresås, salt och peppar.
Dela köttfärsen i fem lika stora bitar och forma dom till bollar
Tryck ner ölburken mitt i bollarna och forma upp färsen runt om burken så det bildas en grop djup nog att fylla med oströra.
Linda två skivor bacon runt färsen så det håller ihop innan du tar ur burken ur burgaren.
Rör samman alla tre ostarna med jalapeño och fyll hålen i burgarna med oströran hela vägen upp till kanten.
Skiva löken i tjocka ringar och linda in ringarna två och två i en baconskiva.
Lägg burgarna på grillen och grilla på medelvärme ca 30 minuter, använd dej av en köttermometer som ska upp i 70 grader i köttet när dom är genomstekta.
Grilla även lökringarna och lägg dom sedan på burgarna och servera.

Jepp, som ni ser så rinner den goa oströran ut från burgaren så fort du sätter kniven i.
Vi insåg att det är megalaktiskt svårt att äta burgare av detta slaget på vanligt sätt, mellan två brödskivor, så brödet åt vi till (de som orkade...) och salladen hamnade vid sidan.

Cigarriller var inköpta och det gällde att välja rätt sort för detta högtidliga tillfälle!


Att få laga mat till en sådan här utsikt, vilken matlagningslycka! Det skulle vi absolut kunna vänja oss vid, så länge det inte blir höst och vinter... 

Det finns ju en butik också där hemma på Agnehill som Maibritt och Mattias driver, det säljs kläder, inredning, ägg från egna höns och allehanda ekologiska grönsaker odlade på gården. Nu var vi ju inte där för att shoppa, men dra i tyger är ju alltid trevligt:) 


Kvällen middagsplats, det stora underbara uterummet med en spektakulär utsikt över de skånska markerna, himlen och solen!

... och att äta sin hamburgare på musselmallet... ja men ni fattar ju själv! 


Som ni märker så är detta en plats där det är fullkomligt omöjligt att lägga ner kameran och sluta ta bilder, det finns så mycket vackert som bara ber om att förevigas! 


Och all matlagning under kvällen skedde under högbevakning från flera intresserade inneboende! 

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

9 kommentarer:

  1. Det här receptet måste jag visa min man som älskar kött, själv äter jag vegetariskt :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Underbart Charlotte, den kommentaren får oss på fall! Hoppas maken gillar det :)

      Radera
  2. Wow, detta har jag missat helt tills nu! TACK för att jag äntligen fick ta del av detta recept ♥

    Två frågor har jag:
    1) Är det riktigt, att färsen inte kryddas alls innan bollarna görs och burken sätts i?
    2) Vid bilderna skriver ni "Linda in lök s k i v o r n a i bacon", sen i receptet står det "linda in r i n g a r n a två och två i en baconskiva". Det ser förr ut som två lökringar, men med min gamla bildskärm är jag inte helt säker ;-)

    O.S.A. ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt, så roligt att vi kunde bidra med ett nytt tips, vi hoppas det ska smaka:)
      1. Nej det är bbqsås, Worcestershiresås, salt och peppar i färsen men inte för mycket eftersom både oströra och bacon sätter smaker på burgaren.
      2. Lökringar är det, men vi tänker som så att dom ju skivas dom där ringarna och tyckte att det blev så många upprepningar i texten med många ringar. Och dom är två i samma baconinlindning :)

      Bra att du frågar, det är säkert fler som undrar och vi förklarar gärna!

      Radera
  3. 1) Jag var tvungen att kolla och tänk, det stod i receptet (sparade det) redan igår...åldern antar jag ;-)

    Ha en bra helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen fara, vi tycker bara att det är bra när man frågar eftersom det lätt blir att man förklarar som att någon redan vet hur detska göras.
      Tack, en god vecka till dej!

      Radera
  4. Vilken härlig burgare och vilken härlig miljö! Ha en fin söndag! /Anna J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja den gick inte av för hackor den burgaren:) Det är helt fantastiskt ute på Agnehill, vi kan verkligen rekommendera ett besök om man är i krokarna!
      Kram på dej Anna

      Radera
  5. Härligt sett att göra burgare på😊 Vilken härlig miljö att tillaga mat det kan inte bli bättre
    Ha det gott
    Kram Milla

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!