torsdag 28 juli 2016

Grillsallad och rädistsatsiki


Från korvgryta till goda grilltillbehör med annorlunda och spännande ingredienser, här svänger det raskt om bland maträtterna och tipsen men det är ju precis så det är i ett hemmakök, eller hur? Spänningen står rädisorna för, inte för att rädisor är särskilt spännande men gör du som Anki och slänger ner dom i en tsatsiki höjs spänningsnivån flera snäpp! 
Ansvaret för salladsblandningen vilade på Håkans axlar, en börda vi är helt överens om att han bär väldigt väl. Bladpersilja blandades med bland annat granatäpplekärnor, fetaost och mynta, smakfest i munnen absolut! 


Både sallad och tsatsiki åt vi till en bit grillad lammfilé, men det hela passar garanterat även till andra val du lägger på din grill. Och naturligtvis så behöver det inte stå grill på menyn, du kan njuta av dessa godsaker ändå:)


Persiljerot kan ibland vara trixigt att hitta i mataffären, men det går utmärkt att byta ut den mot palsternacka i så fall. Mängderna av vissa ingredienser är lite svåra att ange så ta i så mycket som du tycker blir bra i din salladsskål, så blir den precis så som du vill ha den:

Sallad med persilja och granatäpple
3 blekselleristjälkar, tunt skivad
2 persiljerötter eller palsternackor, tunt hyvlad
mycket storbladig persilja
några blad färsk mynta, grovhackade
granatäppelkärnor
1 stor bit fetaost
Dressing
5 msk rapsolja eller olivolja
1 citron, pressad saft.salt och peppar
Plocka av bladen från persiljan (frys in stjälkarna så kan du använda dom som smaksättare vid senare tillfällen t.ex när du ska koka buljong, soppa eller sås), skölj och låt dom torka.
Blanda samman selleri, persiljerötter, persilja och mynta på ett fat.
Rör samman olja och citronsaft, smaka av med salt och peppar och häll över salladen.
Strö över granatäppelkärnorna och smula till sist över osten.
Servera, passar fint till grillat.


Rädistsatsiki
10 rädisor
2 dl matyoghurt
1 vitlöksklyfta, fint riven
färsk mynta, fint hackad
ca 2 tsk pressad citron
1 msk olivolja
salt och peppar
Skär rädisorna i tändstickstjocka strimlor.
Rör samman alla ingredienser och smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Låt stå minst 30 minuter så smakerna får dra innan du serverar.

Bladpersilja alltså, så in i hoppsan gott och dessutom grant som en altartavla:) 

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

1 kommentar:

  1. Älskar också bladpersilja! Gjorde tabbouleh här om dagen, mmmmmmm. Hade i extra mycket persilja! Hoppas ni får en fin helg, KRAM!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!