Kalops är en kär gammal grytklassiker och att den görs i olika versioner visste vi redan, t.ex den skånska med morötter, men att det finns en fanns variant hade vi ingen aaaning om. Inte förrän Håkan botaniserade i en av alla de gamla kokböckerna vi fyller vår bokhylla med, gjordes denna franska upptäckt. I ingredienslistan fanns, förutom kött och morötter, även ärtor, vin, rosmarin och tomatpuré, något man inte hittar i varken den svenska eller den skånska kalopsen och frågar ni oss så passade dom fint däri.
Vad är det då specifikt som gör en kalops fransk, undrar du kanske? Jo det är i(n)blandandet av tomatpurén som förvandlar nationaliteten, om vi ska tro på våra källor, och gör så att grytan går från att säga "haj po daj" till att istället utbrista "Bonjour à vous"!
Fransk kalops 4-6 port
1½ kilo högrev eller annat kött som passar för långkok
2 stora morötter, i stora bitar
6-8 små gula lökar, halverade
2 dl rött vin
2 dl vatten
3 msk tomatpuré
4 tsk kinesisk soja
1 lagerblad, fint stött
2 tsk paprikapulver
3 kvistar persilja
vitpeppar och salt
2 tsk torkad rosmarin, fint stött
250 g ärtor
Skär köttet i lagom stora grytbitar, krydda dom runt om med salt, vitpeppar och paprikapulver.
Bryn köttet i omgångar i en stekgryta så det får fin färg runt om, ta upp och lägg åt sidan.
Bryn därefter morötter och lök i grytan och lägg tillbaka köttet.
Tillsätt övriga ingredienser utom ärtorna i grytan, rör om och låt småputtra under lock till morötter och lök är mjuka - ca 30-45 minuter - då du tar upp dom ur grytan.
Låt grytan fortsätta småputtra ytterligare ca 1½ timme tills köttet är färdigt och mört. När ca 30 minuter återstår lägger du i ärtorna.
Lägg ner morötterna och lökarna i grytan en stund innan servering så de blir genomvarma.
Red av grytan till önskad konsistens och smaka av.
Servera med valfritt tillbehör, vi hade ett potatisstomp till vår.
Kokboken som receptet finns i är en upplaga av Bonniers kokbok, den allra första upplagan från 1960 faktiskt men i nytryck från 1980. Att boken är från 1960 syns tydligt när man bläddrar i den och tittar på bilderna, det är lika mycket en kokbok som en historiebok och det är så otroligt roligt att titta och läsa i gamla kokböcker. En smärre kultur- och historieskatt!
Marängtårta på gång i det avskalade köket med tidstypiska köksskåp.
Kolla in vispen - där snackar vi nostalgi!
Kalvsylta till middag och till den serveras rödbetskokta äpplen!
Familjen (?) samlad i köket för att hjälpas åt med matlagningen.
Sjalett på huvudet för mor, men var är slipsen, far?
Lite mindre avancerad matstyling, minst sagt...
Upp med den stekta levern på en färgglad tallrik bara, sen är det klart:)
Någon stekt lever eller kalvsylta blev det inte till middag igår, och det blir det heller inte idag. Igår gick vi mot strömmen och åt tacos, en favorit i repris blev det med tacogratäng, vi har ju som bekant ledigt på fredagarna båda och konstaterade att torsdag är det nya fredag:)
Ikväll blir det en annan reprisfavorit, rökta räkor med lakritsaioli, bläckfiskringar och musslor på ett eller annat sätt och så vita bubblor till det. Hej helg!
En alla tiders fin helg hoppas vi att ni får med massor av gott på era tallrikar och i era glas.
Smaklig spis! / Anki och Håkan
Vilket underbart inlägg!
SvaraRaderaFin helg till er!
Kram Jenny
Tack Jenny! Och vi hoppas att du har detsamma, en skön söndag till dej.
RaderaKramar