onsdag 2 november 2016

Laxpaj med ärtor och spenat



Grytor och långkok i all ära, hur goda och värmande dom än är så kan man kan ju inte leva på det hela hösten och vintern, det behövs lite omväxling annars tröttnar man eller hur? Så idag är det just det vi bjuder på, lite omväxling i en pajform och vi hoppas att den förnöjer er lika mycket som den gjorde oss.
Pajen gjorde vi på rester från en laxmiddag vi hade haft på helgen, att göra en pajfyllning är ju ett gott sätt att ta till vara på sina middagsrester och eventuella småslattar av godsaker, kyl och frys bjuder på.

Pajen är alltså i bästa frys- och kylskåpsrensningsmatlagning och måtten på fyllningen är därför lite svävande och inte helt exakta, så se dom både som förslag och inspiration till att göra din egen restpaj. Har du rester av kyckling kan du använder det och då kan du låta dom få sällskap av t.ex soltorkade tomater och ruccolasallad.
Vi gör nästan alltid vår pajdeg glutenfri med mandelmjöl och sesamfrön, inte för att vi är glutenintolleranta utan för att vi tycker den blir god och knaprig. I receptet hittar du två olika recept på pajdeg, den vi använder och en så kallat vanlig pajdeg, du tar den du föredrar.

I äggstanningen blandade vi ner färskost istället för den mer vanliga rivna osten och det har vi verkligen inte gjort  för sista gången, det blev så krämigt och gott! Vi hade ost med dill och persilja hemma i vår kyl men det går säkert att använda annan smak också, varför inte örter eller kanske vitlök - välj smak efter fyllning.


Laxpaj med ärtor och färskost  ca 4 port
Pajskal (glutenfritt)
4½ dl mandelmjöl
½ dl sesamfrön
2 msk fiberhusk
½ krm salt
60 g smör i tärningar
1 ägg
Rör samman mjöl, fiberhusk och salt i en skål.
Tillsätt det tärnade smöret och krama samman, knäck i ägget och blanda samman till en smidig deg.
Kläm gärna fast bakplåtspapper i botten av formen så blir pajen lättare att ta bort sedan.
Tryck ut pajdegen i en smord pajform (24 cm) och ställ formen kallt minst 30 minuter.
Grädda pajskalet på 200 grader i 5 minuter, ta ut och tillsätt fyllningen..

Pajskal (icke glutefritt)
3 dl vetemjöl
100 g smör
2 msk vatten
Hacka samman mjöl och smör gärna i en matberedare.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop en deg.
Tryck ut degen i en smord pajform (24 cm), nagga botten och ställ i kylen 30 min.
Förgrädda pajskalet på 225 grader ca 15 min, ta ut och tillsätt i fyllningen.

Fyllning
ca 250 g tillagad lax
1-2 dl gröna ärtor
150-200 g bladspenat
Äggstanning
3 ägg
1½ dl grädde av valfri sort
150-200 g smaksatt färskost t.ex dill och persilja ellerörter
salt och peppar
ev hackad dill
½ citron, pressad
Dela laxen i mindre bitar och lägg den, ärtor och spenat i pajskalet.
Rör samman äggstanningen, smaka av och häll den i pajen.
Grädda pajen mitt i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter.
Ta ut pajen och låt den stå ca 10 minuter innan serveringen.


Och glöm nu inte bort att täcka pajformens avtagbara botten med bakplåtspapper, det gör att det både blir enklare att lyfta upp pajen och att diska formen efteråt!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

2 kommentarer:

  1. Aj, aj, vilken paj! Så göttigt det ser ut. Och jag som ääälskar ärtor!

    Kramelikram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ärtor till en ärta med andra ord!
      Kramarna på dej

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!