Balsamicomarinerad ansjovis, ja visst låter det spännande? Fast ännu mer spännande hade det nog blivit om vi valt att följa stavningskontrollens förslag, då hade vi nämligen bjudit er på "balsamerad ansjovis" idag. Men så roligt ska vi inte ha det, att balsamera lämnar vi åt någon annan att sköta så marinerar vi istället, var och en till sitt!
Detta är ett sånt där recept som är bra att ha på lut till sista stund, det ingen sillinläggning som kräver att stå flera dagar för att dra i smakerna och gona till sej, du gör den bara några timmar innan den ska serveras. Ansjovisen du ska använda dej av här är den man köper i små plåtburkar, ni vet dom där rosa platta, inte den som kallas ansjoviskryddad sill i glasburk.
Vad gäller balsamvinägern så rekommenderar vi dej att prova dej fram, börja med 1 msk och smaka om du tycker att det behövs mera. Dels så skiljer sig olika märken åt när det kommer till skärpan i smaken har vi märkt och dels så har vi olika smak vad gäller vinäger och hur mycket vi vill ha och står ut med, något som vi också har märkt....
1 burk ansjovisfiléer
1 liten rödlök, fint hackad
finhackad dill efter behag
4 msk rapsolja
1-1½ msk balsamvinäger
nymald svartpeppar
Lägg filéerna, löken och dillen på ett serveringsfat som är en smula djupare så inte marinaden rinner över kanten.
Rör samman marinaden, smaka av så du blir nöjd och häll marinaden över fisk, lök och dill.
Låt fisken stå i kylskåpet någon timme innan servering.
Visste du förresten att ansjovis egentligen har ett helt annat namn när den simmar omkring i havet? Där heter den skarpsill och har dessutom ett av de fräckaste latinska namnen vi någonsin hört, Sprattus sprattus, ett namn som självaste Linné hittade på dåförtiden.
Kommer du till England eller Amerikat (säkert många andra länder också) och beställer ansjovis är det sardeller du får på din tallrik, det kan ju vara bra att veta om man inte gillar sardeller. Matnyttig information som även kan komma till användning om du har ett recept du vill prova som är skrivet på engelska och det innehåller ansjovis - då ska du alltså ta sardeller istället.
Då blev det inte bara ett recept idag, det bidde dessutom både historie- biologi- och språklektion här i Mårtenssons kök. Inte illa, eller hur?!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
Ingen dålig språklektion heller, hälsar språkfröken i väst. Jag är inte så god vän med ansjovis om den inte heter Jansson i efternamn. Då funkar den fint, nedbäddad i grädde med lök som sällskap. Inte heller sardeller simmar lugnt i min mun utan de får stanna i burken, på pizzan eller var de nu ligger och luktar blä. Det är nog mest lukten jag inte tål. Men er tål jag bra som väl är. Bästa Mårtenssonare - nu har vi nästan börjat nedräkningen till februari. Puss och kram från en stressad fröken!
SvaraRaderaTackar tackar! Och vilken tur att våra dofter inte avskräcker:) Och vi lovar att vi inte ska intaga några sardeller på eventuelle pizzor när vi ses:)
RaderaVarma kramar på er
HAHAHA, ååååh, sprattus sprattus, jag döööör!!!!
SvaraRaderaJamen eller hur, visst är det ett så häftigt och kärt namn på den lille fisken. En namn som förmodligen aldrig kommer att glömmas av oss i alla fall:)
Radera