Recept och uppfinningsrikedom vad gäller kycklingbitarna kan vi inte ta åt oss någon ära av, inte mer än de förändringar som fru M gjort av originalreceptet hon hittade i förra numret av ICA-Buffé. Några kryddor har ersatts av andra och sesamfröna blev efter halva varvet förvandlade till Nigellafrön, de där svarta små fröna som man ibland har turen att hitta i kryddhyllorna.
Fröna går även under namnet svartkummin, helt utan att överhuvudtaget ha något släktskap alls med kummin (då hade dom nämligen absolut inte hamnat i vårt kök, där drar fru M gränsen:). Dom har en svag lakritssmak, men absolut inte så att det tar över eller märks nämnvärt. Vi köpte våra på TGR men har sett att det även finns i någon asiatisk affär om du är sugen på att testa, annars tar du sesamfrön.
Riv halloumiosten fint, har du en köksassistent så är det ingen dum idé att plocka fram den och använda den för den underlättar en del. Kycklingbitarna lägger du på en bakplåt med bakplåtspapper, du behöver inte olja in den innan för de fastnar inte nämnvärt i pappret.
Som små blomkålsbuketter, och det är kanske inte en dum idé att prova med halloumipanerad blomkål om man inte äter kött. En vegetarisk variant av halloumipanerade nuggets helt enkelt!
Halloumipanerad kyckling 2 port
400 g kycklingkött (vi hade kycklingfiléer)
250 g halloumiost, fint riven
Nigellafrön (sådana där svarta som liknar sesamfrön) eller sesamfrön
2 msk finhackad persilja
2 tsk torkad basilika
1 tsk torkad mynta
2 ägg
Blanda samman osten med frön och örter.
Dela kycklingen i stora kuber, ca 3*3 cm.
Vispa upp äggen i en djup tallrik.
Vänd kycklingbitarna i ägg och därefter i oströran så de täcks runt om.
Lägg bitarna på en bakplåt täckt med bakplåtspapper.
Ställ in plåten mitt i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter, kolla gärna med termometer som ska visa 71 grader mitt i i köttet när det är färdigt.
Och så tar vi oss en extra närbild och titt på dippsåsen vi hade till våra nuggets, ni ser den där i den lilla miniskålen som står på i ena tallrikshörnet. Såsen är en kall yoghurtsås som smaksatts med balsamvinäger, dijon och vitlök och tycker du kanske att det låter som en något märklig blandning så tycker du som vi:) Men vi lovar att lika konstigt som det låter, lika smarrigt var det!
En sån där positiv matöverraskning som vi alltid blir lika glada att vi vågat oss på att prova ändå, skepsis till trots!
Dippsås till kycklingnuggets
2 dl matyoghurt
3-4 msk balsamvinäger
1 msk dijonsenap
1 fint riven vitlöksklyfta
salt och svartpeppar
Blanda samman alla ingredienser och låt såsen stå i kylen minst 30 minuter innan servering.
Kvällens andra tillbehör se du här, en sallad av allsköns grönsaker, rotfrukter och bär som kyl och frys hade att bjuda på. Haricots vert har vi alltid en påse på lut i frysen, det och ärtor, spenat och broccoli kommer vi långt på. De vita slantarna du ser är tunt hyvlad rättika, en för oss nyupptäckt och numera stamgäst i grönsakslådan. Vita bönor, paprika, cosmopolitansallad, majs, blekselleri, salladslök och kärnor från granatäpple, sen var vi mer än nöjda! Och nöjda hoppas vi att ni också blir.
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x
Det där lät ju gott och att panera blomkålen är ingen dum idé alls ;-)
SvaraRaderaJa det var verkligen kanongott, blomkålen tål att funderas ett varv till på :)
RaderaHalloumipanerad bolmkål låter otroligt gott! Kram.
SvaraRaderaJa men visst gör det, den idén kommer vi nog att förverkliga inom kort!
RaderaKram på dej