Strålande solgul är denna kikärtssoppan, färgen får den framförallt från gurkmejan som Anki valde att lägga till helt på eget bevåg - det är inte klokt så modig man känner sig ibland:) Den där gurkmejan lär ju vara hälsosam och dessutom ger den en färgglad middag och det kan vi verkligen behöva, med tanke på hur enfärgat det är ute för tillfället!
Soppan är en slät variant och den får man till med hjälp av en mixer, vi körde på "heltochhållet-slät" men du bestämmer själv hur slät du vill att din ska vara. Eftersom soppan vi åt var utan tugg så kändes det som en bra idé att tillsätta lite annat tugg, tänderna ska ju ha sin dagliga motion dom också! Vi rostade pumpafrön i en het torr stekpanna och sen stekte vi tärnad halloumiost i samma panna, det visade sej vara en riktigt god idé att strö dom på soppan!
Kikärtor är också en sån där bra stapelvara att ha på lut hemma i matförrådet, dom kan man ju göra mycket gott av som t.ex kikärtsbiffar eller ugnsrostade kikärtor med kryddor som snacks.
Kikärtssoppa
2 paket kikärtor, ca 400 g/burk
1 rödlök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 tsk malen gurkmeja
1 tsk malen kardemumma
2 tsk malen spiskummin
3 tsk mild paprikapulver
5 dl grönsaksbuljong (vill du ha en tunnare soppa så ta i mer vatten)
2 dl grädde
salt o peppar
Skölj kikärtorna och låt dom rinna av
Fräs lök, vitlök och kryddor i olja några minuter.
Tillsätt kikärtorna rör om och låt fräsa någon minut.
Häll i buljong, koka upp och låt det småputtra ca 10 minuter.
Mixa soppan så slät du vill ha den, antingen i mixer eller med mixerstav.
Tillsätt grädden, koka upp och servera.
Toppa gärna med rostade pumpafrö och stekt halloumiost i bitar.
Förutom ost- och frötoppingen så vankades det nybakat bröd till soppan, jojomensan minsann här spar vi inte på krutet! Det låg nämligen en ensam liten bit jäst och skramlade sorgligt i kylen och så kan vi ju inte ha det, så klart att den också fick komma till användning. Det gäller att passa på när den där berömda andan faller på:)
Långpannerbröd fick det bli, mycket enklare än så kan det ju knappast bli. Frun i köket gillar ju sånt där brödbak när det är så lite jobb och så kort jäsning som möjligt, och då är bröd i långpanna perfekt. Pannan vårt bröd är bakat i är av modellen liten, ungefär hälften så stor som en vanlig braspanna är:
Långpannebröd
25 g jäst
2½ dl mjölk
30 g smör
1 tsk salt
1 msk honung
2 dl grahamsmjöl
ca 5 dl vetemjöl
½ dl solrosfrö
½ dl råg eller vetekross
Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, ca:37 grader.
Smula ner jästen i en skål, häll på degvätskan och rör så jästen löses upp.
Tillsätt övriga ingredienser och blanda till en smidig, något lös deg.
Klä en liten braspanna (vår är 32*24 cm) med bakplåtspapper.
Bred ut degen i braspannan, täck med ren kökshandduk och låt jäsa minst 40 min.
Baka mitt i ugnen på 225 grader 10-12 min.
Så ja, då fick ni minsann två recept till priset av ett här idag,
Smaklig spis! / Anki och Håkanx
Gott med soppa och nybakat bröd. Kram på er!
SvaraRaderaJa men visst är det, dom går nästan hand i hand:)
Raderakram på dej
Har konstigt nog aldrig provat kikärtssoppa, trots att jag älskar kikärtor. Skandal!
SvaraRaderaDå är det ju hög tid att ställa skandalen till rätta nu:)
RaderaSpännande med kikärtssoppa det har jag aldrig ätit.
SvaraRaderaHa en riktigt skön helg
Kram Milla
Då är det dags, Milla:)
RaderaKramar till dej
Har bara gjort (otaliga) kikärtsgrytor förut, men aldrig kikärtssoppa! Måste testas!
SvaraRaderahttp://www.maidinthekitchen.se
Så kul at vi kunde inspirera till något nytt, hoppas att det faller dej i smaken!
Radera