Men vad man än vill kalla dom så ligger dom där så tjusigt på toppen av burgaren.
Igår lagades det alltså till två vegetariska alternativ till två väldigt vanliga och populära kötträtter, hamburgare och bacon, något som herr M mer än gärna äter på samma gång i en och samma munsbit.
Burgaren som lades mellan burgarbröden var den storväxta champinjonen som även går under namnet portabello. Det är alltså ingen speciell svamp som heter så, champinjonen byter helt enkelt bara namn och förvandlas från champinjon till portabello i takt med att den växer och når storlek XL.
Se där ja, då fick ni en liten biologilektion också idag!
För vår del var det första gången vi stiftade närmare bekantskap med portabellon, vi har faktiskt varken ätit eller lagat till den tidigare men kommer garanterat att göra det igen! Svamp som hamburgare passade oss båda, men nästa gång kommer vi nog att lägga den på grillen istället för att steka den som vi gjorde nu. Portabellon är ganska köttig och passar perfekt för just burgare.
Sen finns det ju en hel massa annat gott att göra med hattarna som vi också måste ge oss på och prova, man kan ju t.ex fylla dom med olika godsaker och gratinera.
Men en sak i taget och var sak på sin plats, som Alfons Åbergs pappa säger, idag är det burgarna som står på menyn här i köket.
Vi läste på hur andra hade lagat till sina svampar innan vi bestämde oss för att marinera våra en stund innan tillagning, lite olja, vitlök, basilika och balsamvinäger blandades och penslades på för att ge lite extra skjuts i smaken. Svamparna steker man ganska länge, ca 8-10 minuter på varje sida på medelvärme, för att dra ur så mycket vätska som möjligt ur svampen så det inte blir alldeles för soggigt där i burgarbrödet. Fett i stekpannan behövs ju inte eftersom man redan har penslat på det.
Tillbehör varierar du efter eget tycke och smak, vi hade vitlöksdressing och en sås med crème fraiche och dijonsenap, blandsallad, tomater och så slutligen stekt halloumiost som gav en härlig sälta och lite extra tuggmotstånd. För vår del räckte det gott och väl med två svamphattar var, både brödet och osten hjälper ju till med att mätta.
4 stora portabello
4 hamburgerbröd
Marinad:
½ dl rapsolja, gärna med vitlökssmak
½ dl balsamvinäger
en nypa torkad basilika
1 liten riven vitlök
½ tsk salt
Se till så att svamparna är rena och plocka bort foten om den sitter kvar.
Blanda samman marinaden och pensla svampen på båda sidor.
Lägg svampen i en form, häll i resten av marinaden och låt stå och marinera ca 30 minuter.
Ta upp svampen ur marinaden och stek dom på medelvärme, ca 8-10 minuter på varje sida.
Servera med valfria tillbehör.
Dom vegetariska baconen så, dvs våra morotsfejkon, var hundan fick vi den idén från?! Jo dom dök upp från Elle mat&vin i fru Ms facebookflöde en dag, plopp så var dom bara där och pockade på matintresset. Så klart att vi var tvungna att prova, vad skulle charkuteristen Håkan som jobbar med att bland annat göra just bacon tycka om dom, spännande minst sagt:)
Morötterna skalas och hyvlas ganska tunt på längden, utan tvekan enklast att göra med hjälp av en mandolin, ca 2-3 mm är lagom har vi upptäckt. Denna första gången följdes instruktionerna och morötterna las på en plåt, penslades med marinad på båda sidor för att sedan bakas i ugnen.
Visserligen blev det gott men vi tyckte faktiskt att de kunde ha smakat ännu mer av kryddorna, så nästa gång kommer vi att prova att lägga skivorna i marinaden någon timme för att dra till sej mer smak innan de åker in i ugnen. Om det faller oss bättre på läppen lovar vi att återkomma med ett uppdaterat recept och hur vi gjorde, men så här gjordes dom nu (originalreceptet hittar du via länken)
Morotsfejkon
3 morötter
2 msk rapsolja med vitlökssmak
1 tsk sellerisalt
1 tsk rökt paprikapulver
1 liten riven vitlök
Sköljm skala och hyvla morötterna tunt på längden, använd mandolin eller osthyvel som hjälp.
Rör ihop marinaden och pensla morötterna på båda sidor, lägg dom på bakplåtspapper på en bakplåt.
Stek morötterna 10 minuter mitt i ugnen på 175 grader, ta ut, vänd dom och stek ytterligare 10 minuter.
Ha koll så dom inte bränns, ta då ut dom.
Servera.
Så vad tyckte då herr M, charkuteristen i köket? Nja... som bacon smakade dom verkligen inte, visst var dom goda och jag hugger gärna in på dom fler gånger men genom baconkontrollen passerar dom inte. Fru M gav däremot fejkonen två tummar upp (okej, kan väl hålla med om det därmed baconkontrollen), dom kan jag äta som godis. Burgarna däremot fick full pott av oss båda!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
Portabelloburgare är så gott och ett tips är att baka den i ugn med chevre. Morotsfejkon lät också gott! Kram!
SvaraRaderaJa det var ju supergott, vi kommer absolut att köpa hem och laga till den fler gånger.
RaderaKram på dej