torsdag 9 mars 2017

Sloppy Joe

Vi säger det meddebums, bilden gör icke dagens middagstips rättvisa så döm inte smaken efter presentationen är ni snälla. För det kan vi lova er, detta kan vara den godaste färsrätt vi ätit på en lång lång tid - halligalligott är bara förnamnet! Vi njöt så pass mycket av maten att hade någon stått utanför vår dörr och tjuvlyssnat, hade dom med all säkerhet trott att vi njöt av något helt annat...


Sloppy Joe heter maträtten och en Sloppy Joe är helt enkelt en köttfärssås som man serverar i ett hambugerbröd som gärna försetts med en klick majonnäs först. Köttfärssåsen är inte vilken som helst, den ska innehålla bland annat paprika, ketchup och worcestershiresås och den är ganska så mycket fastare än den vi är vana vid att ha på pasta.
Rosta gärna bröden innan du lägger på sås och majonnäs, vill du inte ha majo går det så klart utan också men det tar faktiskt smaken till en annan nivå. En kladd bostongurka eller några bitar jalapeno är inte fel att ha till det heller.

Sloppy Joes  2 pers, ca 4 burgare
½ röd lök
2 mindre vitlöksklyftor
1 morot
1 stjälk blekselleri
½ paprika, valfri färg
400 g köttfärs, vi hade blandfärs
1 burk (400 g) krossade tomater
2 msk ketchup
1 tsk worshestershiresås
1 msk tomatpuré
1½ msk muscovadosocker eller farinsocker
1 tsk Coleman's senapspulver
anchochilipulver eller vanligt chilipulver efter smak och behag
salt och svartpeppar
Till servering
4 Hamburgerbröd
skivad lagrad ost
majonnäs
Kör lök, vitlök, morot, selleri och paprika till fint hack i matberedaren, har du ingen matberedare så hacka det fint med kniv.
Fräs grönsakshacket i smör och olja några minuter, rör under tiden.
Tillsätt färsen i stekpannan och fräs under omrörning till det fått färg.
Rör ner övriga ingredienser, rör samman och låt såsen småbubbla 30-40 minuter tills den tjocknar, rör om då och då.
Smaka av såsen med salt och peppar
Rosta hamburgerbröden och servera bröden med färs, ostskivor och gärna majonnäs att bre på brödskivorna.

Vi önskar så att vi hade någon intressant och spännande förklaring till varför denna maträtten heter som den gör, men tyvärr så har vi inte lyckats hitta någonting alls mer än receptet. Skulle vi våga oss på en gissning så ligger det väl närmast till hands att gå efter "sloppy", som ju betyder slarvig, och tänka sej att det är en slarvig variant av hamburgare. Men det är bara vår egen kvalificerade gissning, känner någon av er till om det finns en förklaring till namnet så får vi mer än gärna dela med er av den.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

2 kommentarer:

  1. Måste testa! Galen i färsrätter!

    Ha en fab söndag!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt Jenny, vi hoppas du inte blir besviken :)
      Kram på dej och en skön söndag till dej också

      Radera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!