onsdag 12 april 2017

Förvara ramslök och tips på recept

Som sagt så hade vi ju en finfin söndagsutflykt i helgen och vi kom hem med en stor påse av skogens gröna guld, den vitlöksdoftande ramslöken. Kanske funderar någon av er på att bege er ut i skog och mark och söka ramslökslyckan, det kan ju vara en alla tiders trevlig sysselsättning i påskhelgen som närmar sej!
Så vad gör man då med ramslök när man plockat på sej galet mycket och inte kan njuta av alla bladen medebums, kan man förvara dom på något smart sätt? Jajamensan, absolut kan man det och vi har två olika förslag på hur!

Vi har tidigare fruset in hela fångsten i platspåsar, det går hur bra som helst och kräver inga större ansträngningar. 

Frysa in ramslök;
Skölj bladen noga och låt dom rinna av i en sil eller skaka dom i vasken.
Lägg därefter ut dom på en handduk och låt dom torka helt.
Lägg bladen i portionspåsar, vi lägger ca 20 blad i varje påse, tryck ut luften ur påsarna och vik samman till små paket som du fryser in.
Fryst ramslök är perfekt att använda till t.ex ramslökspesto eller ramslökssill.

Ramslöken vi plockade i helgen ville vi prova att torka, något vi tidigare köpt bland annat på TGR och på marknad men det känns ju onödigt när det går att fixa på egen hand.
Att låta bladen torka i rumstemperatur har vi inte plats till så det blev att leta efter tips på att torka bladen i ugnen och det hittade vi hos en bloggarkollega i ett annat kök, närmare bestämt Madeleine i Landleys kök.
Så här torkades ramslöken i Mårtenssons kök:

Torka ramslök i ugn;
Skölj bladen noga och låt dom rinna av i en sil eller skaka dom i vasken.
Lägg därefter ut dom på en handduk och låt dom torka helt.
Skär bort nedersta delen av stjälken som sticker ut från bladet, speciellt om de är grova torkar dom inte lika snabbt som resten av bladet och smular sej inte så bra. 

Lägg ut bladen på ett bakplåtspapper på en bakplåten, sprid ut dom så dom ligger var för sej.
Ställ plåten längst ner i ugnen och låt det stå inne minst 30 minuter på 100 grader, det går kanon att ha två plåtar inne på samma gång (vi har en vanlig ugn) och byta plats på dom efter halva tiden.

Känn efter så att bladen är helt torra och smular sönder lätt, låt dom annars stå inne någon minut till innan du tar ut dom.
Smula sönder bladen och häll över på en glasburk, förvara mörkt och svalt.
Torkad ramslök funkar fint som ersättare till vitlök för dom som inte tål det, du kan även göra ramslökssalt av det.

Enkelt och bra! Bladen krymper en del och det luktar vitlök i både ugn och kök, härligt:)

Smula sönder bladen och låt smulet ligga kvar på bakplåtspappret, ta sedan hjälp av det när du ska ha ner den torkade ramslöken i burken.

Fös ihop smulorna mitt på pappret, vik dubbelt och forma till en pip.
Sen är det bara att hälla ner ramslöken i en glasburk, vi brukar spara tomma kryddburkar och dom är perfekta att använda. Diska ur burkarna ordentligt så eventuell smak och doft försvinner först. 


Och voila, en burk torkad ramslök är färdig!

Så några goda tips på vad du kan laga till med ramslök i, vi samlar alla våra tips från vårt skafferi här så dom blir enkla att hitta!

Ramslökssill, den gör du på färska eller frysta blad


Ramslöksaioli och ramslökssmör, gott till grillat och fisk.


Ramslökskorv med lime


Ramslökspesto, gott till det mesta:)

Nu håller vi tummarna för en fin ramslöksjakt och önskar er en fortsatt bra askonsdag!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

1 kommentar:

  1. Tack för fina tips. Jag gör mest pesto av ramslöken, men har nu också gjort tsatsiki med tjock joghurt som blev jättegod. Ska pröva att torka.

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!