Tacopaj kan man ju göra på flera olika sätt, dagens paj med tacosmak är en kycklingpaj och tacokryddorna har vi (läs Anki) hör och häpna, rört samman helt själv! Tro nu för all del inte att det är någon avancerad uppgift att blanda sin egen tacokrydda, för det är lätt som en plätt, men känn för den delen ingen press på att du måste svänga ihop din egen kryddblandning - det funkar lika bra med en köpt påse tacomix!
Detta är första gången vi haft kyckling i tacopajen men absolut inte sista, för det var en höjdare! Något att tänka på är att inte dela kycklingköttet i för stora bitar, något vi själva också behöver lägga på minnet till nästa gång för dom blev i största laget denna gången.
Förutom kycklingkött hade vi i majskorn och paprika, dom båda kan absolut säkert bytas ut om man föredrar något annat. Kanske små tomater, svamp, kidneybönor eller svarta bönor, endast fantasin och kökstillgång sätter gränser.
I äggstanningen rev vi ner Västerbottensost, det gamla favoriten, men även den går så klart att ersätta med annan sorts ost som du har på lager.
Vi hade en grönsallad med fetaost till vår tacopaj, Håkan piffade helt i vanlig ordning till sin bit med extra hetta med hjälp av några droppar tabasco och båda la vi upp några bitar picklad rödlök. Den där rödlöken har vi blivit smått beroende av den senaste tiden...
Guacamole hade säkert också varit supergott att ha till, eller varför inte en vitlöksdressing?
Pajskalet får ni i två olika varianter, ett glutenfritt och ett vanligt sen är det bara för dej att välja vilket du vill ha:
Tacopaj med kyckling 4-6 port
Pajdeg glutenfri
4½ dl mandelmjöl
½ dl sesamfrön
2 msk fiberhusk
½ krm salt
60 g smör i tärningar
1 ägg
Rör samman mjöl, fiberhusk och salt i en skål.
Tillsätt det tärnade smöret och krama samman, knäck i ägget och blanda samman till en smidig deg.
Kläm gärna fast bakplåtspapper i botten av formen så blir pajen lättare att ta bort sedan.
Tryck ut pajdegen i en smord pajform (24 cm) med avtagbar kant och ställ formen kallt minst 30 minuter.
Grädda pajskalet på 200 grader i 5 minuter, ta ut och tillsätt fyllningen.
Pajdeg "vanlig"
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk kallt vatten
Arbeta samman ingredienserna i en matberedare eller för hand, kör tills degen håller ihop.
Tryck ut degen i en pajform, 24 cm, med avtagbar kant och ställ kallt 30 minuter.
Nagga botten på pajskalet och grädda mitt i ugnen på 225 grader i 10 minuter och tillsätt fyllningen.
Fyllning
500 g kycklingfilé, skuren i lagom mumsbitar
1 påse tacokrydda eller 30 gram av kryddmixen nedan
3 msk creme fraiche
½ röd paprika, tärnad
1 liten burk majskorn
Fräs löken mjuk och lägg åt sidan.
Fräs kycklingen i omgångar så den får färg runt om.
Lägg ner kycklingen och löken i djup stekpanna och tillsätt tacokryddorna, creme fraiche, majs och paprika, blanda om och låt puttra någon minut.
Häll fyllningen i pajskalet.
Äggstanning
3 ägg
2 dl matgrädde
1 dl creme fraiche
2 -3 dl lagrad ost
Rör samman äggstanningen, häll den i pajskalen och rör om försiktigt med en gaffel så att den fördelas jämt bland fyllningen.
Grädda pajen mitt i ugnen på 225 grader i ca 30 minuter, när äggstanningen har stelnat är pajen klar.
Tycker du att ytan börjar få för mycket färg under tiden den står i ugnen så täck över med ugnsfolie.
Tacokrydda
1 msk ancochilipulver
2 tsk paprikapulver
1 msk spiskummin
1 msk lökpulver
1 msk vitlökspulver
1 msk oregano
½ msk salt
Blanda samman alla ingredienser.
Mixen kan du förvara i en burk i skafferiet.
Ett av våra absolut bästa så kallade husmoderstips när det gäller pajbakning i springform är att spänna fast ett bakplåtspapper i botten, skrynkla gärna ihop pappret till en boll först så blir det enkelt att hantera. Pappret gör det dels mycket enklare när du ska ha av pajen från formens botten, det är bara att dra över den på ett fat om du vill det, dels så blir det lättare vid diskningen efteråt!
Funderar du över vilka tacopajer vi gjort tidigare så har vi dessa i vårt receptskafferi: tacopaj med köttfärs och osttopping, här uppe ser du en vegetarisk tacopaj med tortillabröd och så har vi den gamla favoriten tacogratäng med färskoströra .
Någon tacosmak blir det inte på kvällens middag, inte heller blir det kyckling. Nej ikväll smaskar vi i oss fisk, torsk närmare bestämt men hur den ska tillagas är inte riktigt klubbat än. Det lutar åt att det blir lite medelhavssmak, men vi får väl se hur (och var) det hela slutar när vi väl sitter ner vid matbordet. Idéer och tankar har ju en tendens att förändras och utvecklas när det väl ska kockas i köket:)
Ha nu en riktigt bra fortsättning på denna onsdag och framför allt
Smaklig spis! / Anki och Håkan
Tror det inte finns nånting där kyckling inte passar förutom då desserter kanske? Degen låter toppen och fyllningen också. Måste antagligen testa vid tillfälle. Hälsningar från Landebistro.
SvaraRaderaDet håller vi absolut med dej på, kyckling är gott i mycket. Fast efterrätten hoppar vi på:)
Radera