Vi har gjort wasabiaioli flera gånger och haft den både till rökta räkor, tonfisk och nu alltså till hemrökt lax från vårt balkongrökeri och den blev verkligen en fullpoängare. Förutom wasabiaioli till laxen hade vi ett annat favorittillbehör när det gäller rökt fisk och skaldjur, lakritsaioli och även den gjordes på köpemajo denna gången. Vi blandade helt enkelt ner lakritspulvret i majonnäsen tillsammans med limesaft och vitlök, en genväg som smakar precis lika gott som den man gör från scratch.
Wasabimajonnäs 2-4 pers
1½ dl majonnäs
några droppar fisksås
några droppar japansk soya
1 tsk riven ingefära
1 lime, rivet skal
wasabi efter behag
Blanda samman alla ingredienser, smaka av till önskad hetta och servera.
Aiolin passar till fisk som t.ex varmrökt lax.
Så över till en rapport från en aktiv helg i Mårtenssons kök, vi tog tag i förändringar här hemma som länge legat på "att-göra-listan" och börjat på en så kallad make over av matrum och vardagsrum. Dels så bytte rummen plats med varandra och dels så har vårt gamla matbord bytts ut mot ett ännu äldre, Håkans köksbord från ungkarlstiden har nämligen flyttat tillbaka till oss.
Vi är ju inte begåvade med ett så stort kök att vi kan sitta där, den platsen har helt enkelt fått andra uppgifter som arbetsyta/avställningsplats, därför har vi alltid suttit i matrummet och ätit. Där hamnade alltså nu det gamla åter(an)vända köksbordet i den ljusaste hörnan i hela lägenheten och där trivs vi alldeles fantastisk bra med full utsikt över gatorna utanför, varandra och framförallt maten vi har på tallrikarna!
Första lunchen intogs mitt i flytt och förändring, det blev favoriten matjessill med tillbehör.
Utsikt från matplatsen, där borta står bokhyllan som väntar på att omplaceras nästa helg.
Det ser makalöst stort ut på bild men allt blir ju större på bild. Men visst, nu har vi plats för kasedans också och vi kan rapportera att dansgolvet är invigt:)
Premiärmiddagen intogs i fredags, skumpa och skaldjur för att fira en lyckad förändring.
Smaklig spis! / Anki och Håkan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!