Tapas har vi ätit goda och mindre goda när vi semestrat på olika spanska öar och fastlandet, nu senast när vi var på Teneriffa i somras hittade vi ett sanslöst bra litet tapasställe med fantastiskt god mat och otroligt trevliga ägare. Är ni i Playa de las Americas så kan vi varmt rekommendera La Casita de Taby, där får ni både smarriga tapas till bra pris och ett oerhört trevligt bemötande!
Men över till de tapasrätter vi åt hemma i vårt eget kök och vi börjar med en kanarisk specialitet, papas arrugadas med mojosås vilket helt enkelt betyder skrynkliga potatisar. De skrynkliga potatisarna har ett vitt skimmer på sej och det kommer från saltet som man har i kokvattnet, det är en rejäl dos salt behövs både för att få den rätta smaken och för det rätta skrynklet.
Papas arrugadas med mojosås
500 gr små jämnstora potatisar
3,5 dl grovt salt
1 liter vatten
Tvätta potatisarna, skalet skall vara kvar.
Koka upp vatten och salt lägg i potatisen koka tills dom är klara.
Häll av vattnet, lägg potatisen i en sil och sätt i grytan och hushållspapper ovanpå så potatisen torkar.
Potatisarna doppas i den röda mojosåsen när de ska ätas.
Mojosås
1 tsk paprikapulver
några droppar tabasco
2 vitlöksklyftor
½ msk spiskummin
2 msk rödvinsvinäger
2 msk olivolja
1 msk salt
Skala vitlöken och krossa i mortel med spiskummin, salt och paprikapulver så det blir som en pasta.
Tillsätt vinägern, droppa i oljan droppvis, vill ni ha en tunnare sås späd med vatten.
Goda laxrullar låg det på ett annat fat, rullarna hade vi fyllt med en färskoströra smaksatt med gräslök, dijon och citron, mycket gott. Spara gärna lite gräslök att strö över som dekoration, någon citronskiva passar också fint till. Gör gärna rullarna en stund innan dom ska serveras, dom får mer smak om de får stå och gona till sej en stund.
Fyllda laxrullar
1 pkt 200 gr kallrökt lax
100 gr färskost typ philadelphia
½ dl hackad gräslök
1,5 msk olivolja
½ msk dijonsenap
pressad citronjuice efter behag
salt och peppar
Blanda ihop röran.
Lägg ut laxskivorna en och en, lägg en klick fyllning på var laxskiva rulla ihop.
Lägg laxrullarna i kylen innan servering.
Och så var det dom där små gröna paprikorna, ni vet dom som går under namnet Pimientos de Padrónes och som kan vara ett litet lotteri av det hetare slaget ibland. Det kan nämligen vara så att det kan finnas en och annan paprika i paketet som är het i smaken, inget vi upplevde dock.
Nu var det så att dom här små gröna hade vi sett fram emot att äntligen få sätta tänderna i efter att ha läst om dom, men det visade sej att dom inte alls föll oss i smaken - tvärtom så tyckte vi inte alls om dom. Beska och bittra i smaken, nej tyvärr var dom inget för våra smaklökar, men vi bjuder på receptet ändå så får du prova och avgöra själv vad du tycker:
Pimientos de Padrónes stekta gröna småpaprikor
Nu var det så att dom här små gröna hade vi sett fram emot att äntligen få sätta tänderna i efter att ha läst om dom, men det visade sej att dom inte alls föll oss i smaken - tvärtom så tyckte vi inte alls om dom. Beska och bittra i smaken, nej tyvärr var dom inget för våra smaklökar, men vi bjuder på receptet ändå så får du prova och avgöra själv vad du tycker:
Pimientos de Padrónes stekta gröna småpaprikor
200 g små gröna paprikor, sk pimientos
oliv- eller rapsolja
flingsalt
Skölj och torka av paprikorna.
Stek paprikorna i rejält med olja, dom ska få ganska mycket färg runt om.
Lägg upp på ett fat och strö flingsalt över.
Quesadillas är aldrig fel, oavsett om det är tapaskväll eller inte. Man kan fylla med lite vad som helst och dom passar perfekt både som drinktilltugg eller ett lättare snacks:
Quesadillas
För en quesadillas behövs två mjuka tortillabröd.
Så här fyllde vi våra
Bred ett tunt lager färskost på båda tortilla bröden,lägg på rucolablad,skivade tomater och pesto på det ena brödet och lägg det andra ovanpå.
Smält olja och smör i en stekpanna och stek bröden på båda sidorna så dom får fin färg.
Ingen tapaskväll utan skaldjur, det är sen gammalt:) Denna gången blev det musslor som vi toppade med en god och smakrik tomatröra, musslorna åt vi kalla och det går faktiskt hur bra som helst det med. Lägg några citronklyftor på fatet till serveringen, och ha gärna någon het sås typ tabasco att droppa på för dom som vill ha det hett om öronen:
Musslor med tomat persilja citron
1 pkt frusna musslor med skal
1 dl vitt vin
1 dl vatten
3 persiljestjälkar
2 schalottenlökar finhackade
Tomatröra
1 dl hackade tomater
5 cm purjolök finhackad
1 msk persilja finhackad
2 msk olivolja
pressad citron efter smak
salt och peppar
Koka upp vin, vatten,persiljestjälkar och lök.
Lägg i musslorna kok under lock ca 5 min.
Ta upp musslorna släng dom som ej öppnat sig.
Dela musslorna kasta den tomma skalhalvan och låt musslorna kallna.
Rör ihop tomatröran smaka av.
Lägg upp musslorna på ett fat och fördela tomatröra på musslorna.
Vi hade även en smarrig tonfiskröra som herr M blandat samman, röran hade vi på en bit bröd och det var en superhöjdare. Röran tog sig inte något vidare ut på bild, så ni får helt enkelt röra samman den själv om ni undrar hur den ser ut (och smakar, så klart!)
Tonfisksallad
1 burk tonfisk i vatten, avrunnen
1 dl majonnäs
1 msk chilisås
½ tsk rökt paprika pulver
svartpeppar salt
Dela sönder tonfisken med en gaffel.
Blanda samman alla ingredienserna och smaka av.
Låt stå kallt en stud innan servering.
Och inte nog med detta, som pricken över i så fixade vi faktiskt till en liten efterrätt också, men den får faktiskt hålla sej lite under tiden som vi håller er på halster... Cliffhanger absolut! Men den som väntar på något sött ska icke behöva vänta för länge, vi lovar!
Nu kära matglada gäster avslutar vi med att önska er alla en toppentorsdag och att den följs av en fantastisk helg, vi håller tummarna för solstrålar och lite värme.
God mat och dryck hoppas vi så klart också att ni får njuta av!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!