En stycken efterrättspaj har vi lovat i tidigare inlägg att vi ska tipsa er om, pajen som vi bjöd våra kompisar på härom helgen när vi hade en lite höstig kväll här hemma. Kvällen startade med kantarellknyten och fortsatte med en kycklinggryta till middag och så avslutade vi med en sötsyrliga äppelpaj, som det togs om både en och två gånger av!
I pajdegen blandade vi både havregryn och mjöl, det har vi haft tidigare och vet att det ger en härligt knaprig konsistens och det känns som det passar bra till äpplena som ju blir mjuka i ugnen. Dessutom kryddade vi degen med kardemumma, en krydda som tillsammans med kanel känns väldigt "äppliga"
Poff så var den öppen och så hamnade hälften av innehållet runt och över äppleklyftorna, ett drag som visade sej smakade mumma när pajen väl hamnade på bordet.
Och vet ni, vi slutade inte faktiskt inte vid äpplen och dulce de leche, vi tog pajen ytterligare ett snäpp upp på sockerchockslistan!
För ovanpå den färdiggräddade äppelpajen la vi ett marängtäcke som vi brände av med en brännare, har du ingen brännare går det bra att göra det på högsta temperaturen i ugnen med endast övervärmen på. Italiensk maräng har vi också gjort tidigare och den gillar vi skarpt eftersom den går att förbereda innan den ska användas, bara täck över den så kan den stå i kylen runt en timme eller två.
När man gör italiensk maräng är en termometer nödvändig, sockerlagen ska koka innan den vispas ner i äggvitan och den får inte komma över 123 grader. Tänk också på att inte röra i sockerlagen när den kokar, då bildas det nämligen sockerkristaller och det vill vi inte ha i den.
Tro nu inte att det är så klöddigt som det kanske låter, det är faktiskt ganska lätt. Och gott, så vansinnigt gott...
Äppelpaj med dulce de leche och marängtäcke 6-8 portioner
Pajdeg
1½ dl havregryn
1½ vetemjöl
1 msk malen kardemumma
125 g smör
2 msk kallt vatten
Blanda havregryn, mjöl och kardemumma i en skål, tärna ner smöret och knåda ihop till en grynig massa.
Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en pajdeg.
Ställ in degen för att vila minst en timme i kylen.
Fyllning
3-5 syrliga fasta äpplen
2 msk socker
1 msk potatismjöl
1 msk kanel
½ burk dulce de leche
Skala och klyfta äpplena i åtta klyftor var.
Blanda samman potatismjöl, socker och kanel i en skål, lägg ner äppelklyftorna och rör om så dom täcks av blandningen.
Ta ut pajdegen från kylen och kavla ut den så att den täcker botten och kanterna på en springform, 24 cm.
Smörj och klä pajformen med pajdegen, nagga botten med gaffel och grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter.
Ta ut och fyll pajskalet med äppelklyftorna och häll över dulce de leche.
Grädda pajen mitt i ugnen ca 30 minuter, känn efter med en provsticka så äpplena är mjuka.
Ta ut pajen och låt den svalna lite grann innan du brer på marängtäcket.
Italiensk maräng
½ dl vatten
2 äggvitor
1 nypa salt
Koka samman socker och vatten, utan att röra i det, tills det når 123 grader.
Vispa samman äggvitor och salt till ett fast skum i en ren och torr skål.
Häll ner den kokande sockerlagen i en tunn stråle i äggviteskummet under tiden som du fortsätter vispa kraftigt hela tiden.
När all sockerlag är i skålen så fortsätter du vispa på en lite lägre hastighet tills marängsmeten svalnat och du har en fin och glansig maräng.
Ta ut pajen från frysen och bred på marängsmeten, gör små tjusiga toppar i marängen och bränns sedan ytan med en brännare över hela ytan så den får en fin färg.
Servera och NJUT!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!