tisdag 10 oktober 2017

Fiskgryta med tomatsås

medelhavsfisk
Enkel, smakrik och lättlagad fisk får vi aldrig nog av, ja vi äter ju en hel del av de simmande djuren och då är det extra roligt att prova nya idéer och smaker. Om dagens idé och smaker är nya är väl kanske tveksamt, men smarrigt blev det och snabbt gick det i alla fall 😉😋. 
Fisken är en torsk, i detta fallet hade vi torskrygg med det går precis lika bra med torskfilé, det går säkert att byta ut torsken mot annan fisk också som till exempel sej eller spätta. Torsken tillagas i en tomatsås som först fått koka samma en stund innan fisken läggs där i.

sardeller och kapris

Tomatsåsen gör du på körsbärstomater på burk, eller krossade tomater som också går bra att använda. Som smaksättare på såsen har vi haft i kapris, sardeller och vitlök, de två första ger en härlig mustig sälta och vi använder dom gärna när det passar.
Var inte rädd för att använda sardeller om du aldrig provat det tidigare, dom smakar inte som dom luktar när dom väl hamnar i maten och blir tillagade och den där fisklukten man känner när man öppnar burken, är inget som följer med ner i såsen.
Kaprisen kan du utesluta om du inte är så förtjust i den, kanske servera den vid sidan istället så kan man välja om man vi ha de gröna bären eller inte, eller varför inte knapersteka bacon och ha det i grytan istället:

Fiskgryta med tomater och kapris  2 port
400 g torsk
25 g smör
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor, fint rivna
ca 10 sardeller
1 msk kapris
1 burk hela körsbärstomater
1 dl vitt vin (matlagningsvin går utmärkt)
1 dl vatten (skölj ur tomatburken med vattnet)
1-2 tsk socker eller honung
salt och svartpeppar
Till servering:
Svarta oliver
Fräs vitlök, sardeller och kapris i smör och olja på medelvärme till sardellerna har smält.
Tillsätt tomater, vin och vatten och låt det koka upp, sjud ca 10 minuter.
Smaka av tomatsåsen med socker/honung, peppar och eventuellt salt.
Lägg i fisken, sänk värmen och lägg på ett lock, låt fisken bli genomkokt (52 grader).
Servera med valfria tillbehör, svarta oliver är inte dumt att ha till.

Så vad tycker du om kapris och sardeller- hiss eller diss?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!