tisdag 17 oktober 2017

Vegetarisk bolognese


Ett tag hade vi som tradition att inleda helgen med pastafredagar, faktiskt var det just den traditionen som egentligen är orsaken till att vi startade vår blogg för snart åtta år sedan! Den traditionen har sedan förändrats under åren och numera är det fisk eller skaldjursfredagar som gäller, för som man säger, omväxling förnöjer 😉. 
Tro nu för den delen inte att vi inte längre njuter av pastamiddagar för så är verkligen inte fallet, pasta står fortfarande högt på favoritlistan, men den har inte längre en egen dag i vårt kök utan spisas numera när andan faller på. 

Senast andan föll över oss så valde vi att testa en vegetarisk variant av bolognese där köttfärsen bytts ut mot röda linser som fått stå och småputtra med lite olika godsaker som tomater, vitlök, örter, vin och sambal oelek. 
Inspiration till receptet fick vi från Zeinas Kitchen, en blogg som vi gärna kikar in på då och då men som vi inte testat något från tidigare - inte förrän nu och det var ett lyckat test. Vi förändrade dock receptet och ingredienserna en smula för att passa oss bättre, och gott blev det må ni tro! Mustig och smakrik vegetarisk pastasås, perfekt för vilken dag som helst i veckan. 


Vegetarisk bolognese   2 port + matlåda
3 dl röda linser
1 rödlök, finhackad
2 morötter, grovt rivna
2 selleristjälkar, hackade
1 röd paprika, tärnad
2 vitlöksklyftor, rivna
1 burk krossade tomater
3 msk tomatpuré
1 msk torkad oregano
1 msk torkad basilika
3 dl vatten
1-2 msk grönsaksfond
salt och peppar
1 lagerblad
1-2 dl rött vin
sambal oelek efter smak och tycke
Fräs grönsakerna tills dom mjuknar, tillsätt vitlök, oregano och basilika och fräs lite till.
Tillsätt allt utom linserna, låt det koka upp och rör därefter i linserna.
Täck grytan med lock och låt puttra på medelvärme tills linserna mjuknat ca 30 minuter.
Håll koll på såsen under tiden den sjuder så att den inte blir för torr, tillsätt då med vätska så att du blir nöjd med konsistensen på din bolognese.
Smaka av och servera till valfri pastasort.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

2 kommentarer:

  1. Låter mycket god! Rött vin har jag inte haft i bolognese, men skall testa det någon gång. Tack för tipset.
    Kram!

    SvaraRadera
  2. Jag gjorde en liknande för någon vecka sedan fast med belugalinser istället, blev också så himla gott!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!