tisdag 28 november 2017

Indisk gryta med ärtor och ost


Indisk, köttfri, lättlagad och smakrik. Ja där har du en snabb beskrivning på dagens måltid som vi gärna vill tipsa er om, Matar Paneer. Vad är matar paneer, undrar du kanske och då ska vi berätta det för dej, du skall icke längre behöva sväva i ovisshet 😊😊
Matar (eller mattar) betyder ärtor och paneer är helt enkelt namnet på en indisk färskost, en ost som vi aldrig själva lyckats hitta i butik men som går alldeles utmärkt att byta ut mot halloumiost. Så kanske Matar halloumi egentligen är ett mer passande namn på grytan...

Förutom de uppenbara ingredienserna ärtor och halloumiost så finns det självklart en del goda kryddor i grytan, det är ju faktiskt indisk mat vi talar om. Just här hittar du bland annat gurkmeja, spiskummin och koriander, smaker och kryddor som kan värma och pigga upp den mest frusna vintersjälen som just kommit hem från en lång cykeltur från jobbet. 

Halloumiosten skär du i stora tärningar och steker allra först innan du fortsätter tillaga resten av middagen. Kryddorna åker ner i stekpannan där de bryns tillsammans med lök, vitlök och ingefära för att sedan få sällskap av krossade tomater, vatten och ärtor. 
Ärtorna som är både frusna och vackra 😍


Och voila, ca 30 minuter senare är middagen klar och redo att huggas in på - gärna i sällskap av en bit  av det goda brödet naan som är en alldeles perfekt såsuppfångare!

Matar paneer  2 mindre portioner
200 g halloumi, tärnad
½ tsk hel spiskummin
rapsolja
1 rödlök, grovt hackad
1 vitlökslyfta, riven
1 msk fint riven ingefära
1 tsk malen koriander
1-2 tsk garam masala
2 tsk gurkmeja
1 tsk malen spiskummin
1 tsk salt
1 burk krossade tomater
3 - 4 dl vatten
3 dl frusna ärtor
en klick smör
ev. 1 dl grädde för en krämigare gryta
Börja med att bryna halloumiosten så den får fin färg runt om, ta upp och ställ åt sidan.
Hetta upp oljan i en djupare stekpanna, lägg i hela spiskummin och låt de bli varma tills de börjar poppa i oljan.
Tillsätt lök, vitlök och ingefära och låt det bli gyllenbrunt.
Lägg i alla torra kryddor och låt dom fräsa med ett par tre minuter under omrörning.
Häll i krossade tomater, låt småputtra 5 minuter, tillsätt vatten och låt koka upp.
Tillsätt ärtorna och låt grytan småputtra ca 15 minuter innan du blandar ner ostbitarna.
Smakar av grytan och rör till sist ner smörklicken för att blanka av och binda samman smakerna i grytan.
Vill du ha en krämigare matar paneer så blandar du sist i grädden innan servering.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!