fredag 16 februari 2018

Laxsoppa med tomater och örter

För ett bra tag sen innan fru M blev "kricked", faktiskt ända sedan början av november förra året,  lagade hon till en väldigt god laxsoppa. Den laxsoppan är ett nu hög tid att vi delar med oss av och skickar receptet vidare till er, så att ni också kan få njuta av den. Ja förutsatt att ni gillar lax och soppa förstås😉😉


Det är inga konstigheter som skall till för att du skall lyckas med soppan, lite skala, hacka och mäta är vad som krävs och det fixar du på ett kick eller hur?!
Laxen snabbrimmade Anki innan hon la den i soppan, det är inget som är absolut livsnödvändigt men vi lovar att smaken höjs några snäpp av den lilla arbetsinsatsen som krävs. Lika mycket salt som socker ger laxen finfin smak och gör den fastare i köttet, och vem vill inte ha godare smak och fastare kött!

Laxsoppa   2 port
3 st portionsbitar lax á 125 g
1 msk salt
1 msk socker
1 schalottenlök, fint hackad
2 vitlöksklyftor, fint hackade
1 liten fänkål, tärnad
1 morot, slantad
10 små tomater, gärna plommontomater, halverade
1 lagerblad
½ g saffran
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk torkad basilika
sambal oelek efter tycke och smak
1 liter vatten
2 tärningar fiskbuljong
2 dl vitt vin (matlagningsvin går bra)
salt och peppar
ev lite pressad citron om du vill ha lite syrligare smak
Skär laxen i kuber, ca 3 cm stora.
Blanda 1 msk salt och 1 msk socker i en plastpåse, lägg ner laxbitarna i blandningen och låt stå i 20 minuter
Fräs lök, vitlök och grönsaker i en stor gryta så de får lite färg.
Tillsätt örterna, saffran och sambal och låt dom fräsa med några minuter under omrörning.
Häll i vin och buljong och låt soppan småbubbla 30 minuter.
Mixa soppan slät, antingen i mixereller med stavmixer.
Smaka av med salt, peppar och citron.
Låt soppan koka upp, lägg i laxbitarna och stäng av värmen på plattan. Låt grytan stå 5-10 minuter så blir laxen färdig av eftervärmen på plattan.
Servera, gärna med aioli och ett gott bröd.


En klick aioli, ett litet bonustips är att riva ner parmesanost i aiolin, är en god prick att sätta över i:et och för den som så önskar ett gott bröd att servera till - och vips har du en god och värmande måltid!

Är det någon som undrar över fruns nervklämma och det onda den orsakar så går det sakta men säkert framåt med läkningen, kanske lite saktare än vad vi önskat och hoppades på men vi är ändå tacksamma för att det är framåt det går! Att röntgen dessutom inte visade på några nya skador på skelettet och att håret numera kan tvättas utan att grannarna undrar vad som händer egentligen - det om något är värt att firas!

Vi önskar er alla en trevlig helg med god dricka och mat. Ta hand om er och varandra, alla sportlovsfirare önskas ett härligt lov!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

2 kommentarer:

  1. Ser så gott ut. Anki har varit mina tankar och jag är glad att höra att det går framåt.
    Kram till er båda!

    SvaraRadera
  2. Testa medicinsk massage! Det har hjälpt mot min whiplash iaf. Krya på sig!

    SvaraRadera

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!