Sommarens tomater är dom godaste och vi passar gärna på att frossa i dom, äter dom både råa som godis och tillagade då dom får en härlig sötma. Zucchini hör ju också sommaren till och den har tydligen ett alla tiders bra år 2018, vi har sett och läst om flera som får mängder och några väldigt stora bamseexemplar i sina odlingar. Med hjälp av fetaosten, örterna och citronen hamnar vi nästan i medelhavet, även om det nästan känns som vi redan är där...
Fetaosten får gärna få lite färg mot slutet, den blir nästan snäppet godare då!
På sommaren är maträtter som denna, där allt tillagas i samma ugnsform, extra välkommet när man vill tillbringa så lite tid som möjligt i ett hett kök. Nu när det dessutom råder eldningsförbud i hela landet och grillarna måste vila så tryter det kanske lite bland recepten, så då hoppas vi att vi kan hjälpa till en smula med idétorkan.
Kycklinglåda med tomater zucchini och fetaost 2 port
400 g kycklingkött, i mindre bitar
4 mogna tomater i klyftor
½ liten zucchini, tärnad
citron, rivet skal från 1 hel och pressad saft från ½
1 färsk lök, hackad
färsk eller torkad rosmarin
färsk eller torkad basilika
torkad mynta
½ dl rapsolja, gärna smaksatt t.ex citron, vitlök eller basilika
salt, svartpeppar och gärna krossad rosépeppar
1 pkt fetaost, tärnad
Lägg tomatklyftor, citronskal, lök, örter (inte basilikan om den är färsk), och kycklingen i en ugnsfast form, sprid ut allt så det inte ligger för tätt.
Pressa över citronen och häll över olja, krydda och blanda om ordentligt.
Toppa det hela med fetaostbitarna, strö gärna på lite örter till.
Tillaga mitt i ugnen på 175 grader i ca 30 minuter, kolla så kycklingen är genomstekt innan du serverar.
Använder du färsk basilika så strö den över godsakerna i formen just innan serveringen.
Vi har fler recept med zucchini i ett samlat inlägg här på bloggen, och detta kommer naturligtvis att också landa där!
Ha nu en fortsatt läcker lördag, se till att dricka mycket vatten så ni inte blir dåliga och trötta. Ta det så lugnt ni kan i värmen och försök att samla på er D-vitaminer med förnuft till vintermörkret 💛
Smaklig spis! / Anki och Håkan
Supergott! Jag bottnade med bladspenat och blandade även i svarta oliver. Ska det vara grekiskt så ska det ;)
SvaraRaderaSupergott! Jag la spenat i botten och blandade i svarta oliver också. Satt som en smäck!
SvaraRaderaTack, så kul att det gillades! Så gott det låter med oliverna i, det måste vi tänka på nästa gång!
Radera