Det har blivit en hel del måltider intagna vid balkongbordet under sommaren, och dagens laxgratäng är en av dom alla.
I denna fiskgratängen hittar vi lax gånger två, den kommer i både färsk och varmrökt form och den senare varianten ger en härligt mild röksmak åt rätten.
Förutom lax så har vi använt några andra ingredienser som smaksättare, fetaost för sälta, soltorkade tomater för den där mustiga umami, vitt vin ger lite syra och så vi har sötpotatis som ger lite sötma och balans i gratängen. Örter, lök och spenat bidrar med sina smaker och konsistenser, och det blir en härlig blandning av många goda smaker 😉
Tack vare att herr M kokte samman och redde av gratängsåsen innan den hälldes i ugnsformen, så blev det en härligt krämig och fast laxgratäng. Skulle det nu vara så att du eller någon av dina medätare inte gillar någon av ingredienserna är det fritt fram att hoppa över, byta ut och ersätta. Fetaosten kan bli den ost du föredrar, spenat kan bli grönkål och så vidare:
Laxgratäng med sötpotatis
250 g färsk lax i kuber
örtsalt
100 g varmrökt lax
2½ dl havregrädde
½ dl vitt vin (matlagningsvin går bra om man vill ha utan alkohol)
1 krm rosmarin
1 krm dragon
1 krm oregano
5 soltorkade tomater, finhackade
½ tärning fiskbuljong
400 g tunt skivad sötpotatis
1 fint hackad rödlök
100 g bladspenat eller grönkål
150 g fetaost, smulad
Lägg laxkuberna i en skål, strö på örtsalt och blanda runt.
Låt laxen marinera i örtsaltet under tiden som du fortsätter med gratängen.
Koka ihop grädde, vin, örter, tomater och buljong några minuter och red av till en tjock sås med maizena.
Varva sötpotatisskivor, rökt lax, lök, spenat och den marinerade laxen i en smord ugnsfast form.
Häll på såsen och strö över fetaost.
Grädda gratängen mitt i ugnen på 200 grader ca 30 minuter.
Ta ut och känn så potatisen är genomkokt, det går lite snabbare än normalt eftersom såsen är varm när du häller den i formen.
Servera med valfria tillbehör.
Men slutet gott och allting gott, fru M fattade sej snabbt och kunde fånga in stackaren som sedan kunde andas ut i buren tillsammans med en orolig Prosciutto som putsade och pussade på sin återvändande brorsa!
Idag har dom däremot båda tagit en välplanerad och organiserad premiärflygning här hemma, dom följs åt som ler och långhalm till och med när dom är ute och upptäcker sin omvärld. Flyger storebror Prosecco iväg till en annan sittplats så följer Prosciutto genast efter, och hitintills har dom utforskat både tv- och matrum tillsammans. Taklampan och gardinstången är just nu favoritplatser, där har dom perfekt utsikt och översikt över vad som händer i huset!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!