Då lämnar vi julen bakom oss och siktar framåt mot nästa firande som står på tur att saluteras, nyårsafton är det vi menas så klart. För knappast hinner vi få av oss tomtemössan och stänga ner spellistan "Absolute Christmas", förrän det är dags att plocka fram nyårshattarna och leta upp ABBA på spotify!
Huva, det är minsann tur att det finns några lediga dagar i almanackan mellan högtiderna så folk hinner koppla av och planera inför nästa sittning 😉😉.
Årets bidrag från Mårtenssons till "förrätter som passar till nyårsafton" en denna ljuvligt ljusgröna fänkålssoppa, matchad med rosa räkor och några gröna spröt från fänkålen på toppen. En soppa som inte bara är fantastiskt god att äta med munnen, utan även med ögonen!
Fänkål smakar svagt av anis och är väldigt användbar, passar finfint ihop med fisk och skaldjur och figurerar oftast i fisksoppa. De gröna dilliknande spröten har en lite starkare lakritssmak och går alltså jättebra att använda även dom, så låt dom inte gå till spillo.
Vill du förbereda fänkålssoppan i god tid innan dina gäster kommer så går det alldeles utmärkt, bara värm på den försiktigt under omrörning när den ska serveras:
Fänkålssoppa 4 port som förrätt
2 st fänkålshuvud (spara gärna de gröna spröten till dekoration)
1 purjolök
6 dl vatten
1 grönsaks- eller kycklingbuljongtärning
100 g färskost typ philadelphia
salt och svartpeppar
Skär fänkålen i klyftor och skär bort det tjockaste på stammen.
Tärna fänkålen och skiva purjolöken, stek det i en rejäl klick smör så det blir mjukt och glansigt.
Häll i vatten och buljongtärning, koka upp och låt småputtra ca 15 minuter så fänkålen mjuknar.
Tillsätt osten och mixa soppan antingen i en mixer eller med mixerstav.
Koka upp soppan och smaka av med kryddor.
Servera gärna soppan toppad med räkor och de gröna fänkålsspröten eller dill.
Många fina goda förslag till rätter på nyårsmenyn hittar ni
när ni skriver in nyårsafton i sökrutan!
Vi fick en smått avslaget julafton, då en efter en föll i från firandet hemma hos Ankis syster. Först däckade Freddy under av feber och förkylning, tätt följd av sin mamma och som pricken över i blev morbror Hasse insnöad och kunde inte köra... Jodå... så atte...
Dessutom är vi ju inte så fasligt många i vanliga fall, så det blev ganska tomt kring middagsbordet när kalkonen var färdig att huggas in på. Med fyra kilo kalkon på fyra personer så kan ni ju själva räkna ut att det i alla fall inte var risk för att någon skulle gå hungrig från matbordet!
Men, det är sånt som händer och inget som går att göra något åt - är det inget allvarligare än feber och snö så är vi bara glada och tacksamma!
En riktigt god fortsättning till er alla, och på återseende!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
Tittar in och önskar er ett fantastiskt 2019!
SvaraRaderaKram Jenny
Tack så mycket Jenny, och detsamma önskar vi dej
Raderakram på dej