tisdag 2 april 2019

Thai-inspirerad kycklinggryta

Ett enkelt recept på en lättlagad kycklinggryta som fått sin smakinspiration från Thailand ligger på lut här i köket idag, och vi hoppas det ska komma till användning och falla er på läppen!
Vi lagade till och avnjöt den i torsdags, och Håkan den lyckosten fick dessutom med sig en portion i matlådan dagen efter - tack för det!


Grönsakerna kan ni variera efter utbud, en gryta är ett smart sätt att ta tillvara på sånt som kanske ligger och skramlar i lådorna i kylen. Här skramlade det en ensam morot och en bit snackpaprika, och en stjälk av ungarnas favoritgrönsak blekselleri fick göra dom sällskap (ja grönsakerna alltså, inte ungarna...!)
Vi valde att äta risnudlar till vår Thaigryta, Anki pressade extra lime på sin portion och Håkan duttade på med sin älskade Thaiketchup Sriracha, och med grovt hackade salta jordnötter och några blad från sellerin blev det en toppengryta att hugga in på!

Kycklinggryta med kokosmjölk och sweetchili    2 port + matlåda
500 g kycklingfilé i stora bitar
1 stor schalottenlök, fint hackad
2 vitlöksklyftor, fint hackad
1 msk fint riven ingefära
1 stjälk blekselleri, slantad
1 röd paprika, hackad
1 morot, slantad
2 msk Asian Fond Green and fresh (Touch of taste)
ca 2 msk sweet chilisås
400 ml kokosmjölk
1 lime, fint rivet skal och saft
salt (eller fisksås)
Bryn kycklingbitarna så de får färg, ta upp och lägg åt sidan så länge du fortsätter med resten.
Bryn lök, vitlök och ingefära någon minut på medelvärme, tillsätt morot och bryn någon minut till.
Lägg tillbaka kycklingbitarna, häll i fond, kokosmjölk och sweet chilisås.
Rör om och låt småputtra ca 10 minuter, tillsätt paprika, selleri och limeskal och låt puttra ytterliggare 10 minuter.
Smaka av med limesaft, salt och ev. mer fond och sweet chili.
Servera med valfritt tillbehör, t.ex ris eller nudlar.
En fortsatt fin vecka önskar vi er alla, ta hand om er och passa på att tanka lite D-vitaminer när solen kikar fram bakom de fluffiga vita på himlen!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

2 kommentarer:

Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!