Och vad passar väl bättre än att bjuda er på förra årets variant av dekorationen på vår matjessilltårta? Ni som följt oss sedan urminnes tider minns nog att matjesilltårtan är vår midsommartradition, utan den ingen riktigt midsommarafton, och att det till traditionen tillhör att vi dekorerar den på olika sätt varje år. Något som blir svårare och svårare, minst sagt.. ätliga färger har ju sina begränsningar vad gäller utbud 😉 !
Ifjol kom vi i alla fall på att vi missat det man nästan mest förknippar med just midsommarafton, nämligen jordgubbar. Så klart att vi skulle dekorera tårtan med en stor jordgubbe! Rädisor passar bra, både vad gäller färg och smakkombination med matjessill, och till de gröna plupparna och stjälken valde vi en annan passande ingrediens - gräslök.
Och TADA - 2018 års upplaga av matjessillstårtsdekorationen var klar!
Receptet kommer här i repris, på så vis slipper ni klicka er vidare om ni plötsligt fick ett akut sug på sillatårta som bara måste stillas! För tro oss, det är absolut möjligt att få det...
Vill ni kika på våra tidigare förslag på dekorationer så blir det däremot till att klicka vidare, och det gör ni på länken i översta texten.
Matjessilltårta
200 g kavring
75 g smält smör
1-1½ burk á 200 g matjessill
1 rödlök
250 g kesella
3 dl gräddfil
1 dl hackad dill
4 gelatinblad
Smula sönder kavringen och blanda den med det smälta smöret.
Tryck ut degen i botten på en rund spingform, ca 24 cm.
Kör lök och sill i mixer eller finhacka båda och blanda samman.
Blanda ner dill, kesella och gräddfil och rör samman ordentligt.
Smaka av med ev lite spad från sillen.
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten 5 minuter och smält sedan, utan att krama ur dom, i en gryta. Rör ner gelatinet i sillröran och slå sedan ner röran i formen och ställ kallt minst två timmar.
Tips på garnering; rädisor, rödlök, dillvippor eller gräslök.
GLAD MIDSOMMAR
önskar vi er alla
Ta det lugnt i trafiken, med grodhopp och snapsarna!
Vill bara skicka en sommarhälsning till er och hoppas att allt är väl. Saknar de Mårtenssonska inläggen väldeliga och hoppas ni orkar och vill komma åter/fortsätta någon gång i framtiden.
SvaraRaderaTack så jättemycket, Annette <3 Vi har det bra i sommarvärmen/hettan ;) och hoppas du också har det fint!
RaderaJa du, vi får väl se vad som händer i det Mårtenssonska köket - oavsett vad vi bestämmer oss för så lovar vi att berätta det här :) :)
Kram på dej!