Tjoflöt vad dagarna går, tänk snart har halva juli passerat och här har vi både hunnit med att fira fira fyllerårsdag och förlovning. Den förstnämnda Ankis, den sistnämnda Freddy och Arantxas - en överraskning vi sent ska glömma och ber att få återkomma till i ett senare inlägg (då förhoppningsvis med recept på äkta mexikansk tacos)!
För först ut är receptet på fru Ms födelsedagsmiddag, en riktigt friskt och fruktig sommarsallad som vi lovar passar lika bra till grillat som den gör som ensamrätt, med tillhörande skumpatips!
Att vi smarrade på denna fruktiga sallad till en bit halstrad tonfisk är väl föga förvånande för er stamgäster här i köket, fisk är ju en av våra favoritråvaror och tonfisk väljer vi gärna när vi vill festa till livet en smula. Det och champagne, så klart 😉
I salladen hittar du både sommarens bär nummer ett, jordgubbar, och lite mer exotiska inslag som svart ris och mango. Vi använder oss nästan alltid av frusen mango, på sås vis slipper man att tärna och skala själv och det är dessutom smidigt att alltid ha hemma i frysen när andan faller på. Saften som blir när du låter mangon tina upp ska du inte kasta bort, nej nej nej, blanda istället ner den också i salladen tillsammans med dressingen.
Är det inte säsong för jordgubbar när suget på salladen faller på så kan du helt säkert även plocka dom från frysen, och då även droppa på saften som blir när du tinar dom.
Sallad med jordgubbar och svart ris 2 port + matlåda
2 dl okokt svart ris
1 påse á 70 g ruccola
1 röd paprika, strimlad
2 avokados
1 mango i tärningar (ca 2 dl frysta mangotärningar)
ca 5 cm purjolök, strimlad
10 - 15 jordgubbar, halverade eller i kvartar beroende på storlek
färsk mynta
Skölj och koka riset färdigt enligt anvisningarna på paketet.
Häll av vattnet och skölj riset i kallt vatten så det kyls ner snabbt.
Lägg upp ruccolan på ett serveringsfat, häll på riset och övriga ingredienser.
Servera med dressingen, antingen iblandad eller vid sidan, till valfritt tillbehör eller som ensamrätt.
Dressing
½ dl rapsolja
några droppar sesamolja
1 msk fint riven ingefära
1 lime, rivet skal och pressad saft efter tycke och smak
sambal oelek efter tycke och smak
salt alt. fisksås
Rör samman alla ingredienser och smaka av.
Låt gärna dressingen stå och gona en stund om du har möjlighet till det.
Låt gärna dressingen stå och gona en stund om du har möjlighet till det.
Antingen blandar du dressingen med salladen eller så låter du var och en själv droppa den på sin egen portion.
Och precis så här himlaglad blir man om man heter Anki
och får en vacker födelsedagsbukett av sin gubbe!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Tack för att ni skriver en rad i vårt kök!